Onderzoek beweert: voorlezen uit steeds wéér hetzelfde boek kan kinderen slimmer maken

boek voorlezen kinderen slim

Een boek herhaaldelijk voorlezen kan juist voordelig werken voor jonge kinderen

Vraagt je kind je keer op keer om zijn lievelingsboek voor te lezen? Misschien wordt je er als ouder wel gek van om hetzelfde verhaaltje iedere avond voor te lezen. Toch is het beter om geen ander boek voor te stellen. Volgens onderzoek kan het voorlezen van hetzelfde boek namelijk voordelig werken op een kind.

Hetzelfde boek voorlezen

Het herhaaldelijk voorlezen van hetzelfde boek komt bij jonge kinderen vrij vaak voor, want ieder kind heeft wel één favoriet boek dat er met kop en schouders boven uit steekt. Uit onderzoek blijkt dat dit gedrag hen op de lange termijn daadwerkelijk ten goede kan komen. En niet alleen dat, maar het kan hen zelfs helpen slimmer te worden.

Ontwikkeling vocabulaire 

Ook al ben je het misschien een beetje beu om hetzelfde verhaal keer op keer voor te lezen, je kind ontwikkelt op deze manier een betere vocabulaire en kan beter begrip tonen. Hoewel het lijkt alsof het lezen van een verscheidenheid aan boeken hen een vaste woordenschat zou geven, is het eigenlijk andersom. Kinderen kunnen woorden en hun betekenis alleen leren als ze denken dat woorden logisch zijn.

Intelligentie

Door steeds hetzelfde boek te lezen, beginnen ze erachter te komen wat elk woord betekent en zullen ze het herkennen als ze het in andere boeken in de toekomst zien. Het lezen van een boek is niet alleen geweldig voor jonge kinderen die het leren lezen, maar kan ook later in het leven grote academische voordelen hebben voor een kind, zo beweert wetenschappelijk onderzoek. Volgens deskundige Ashley Norris begrijpen tieners examens later beter, als ze als kind al vroeg in hun leven een goed begrip van de woordenschat krijgen. Dus als je je kind vanavond in bed stopt, vergeet dan niet zijn favoriete boek uit de kast te halen. Het kan hen misschien helpen om superslim te worden!

Lees ook: Dit kun je beter niet tegen je partner zeggen in het bijzijn van je kinderen

Bron: Her Family | Beeld: Pxfuel