Bewezen: opa’s en oma’s die op hun kleinkinderen passen leven langer

Op de kleinkinderen passen heeft een positieve invloed op de gezondheid

Opa’s en oma’s die regelmatig op hun kleinkinderen passen doen niet alleen de kinderen, maar ook zichzelf er een plezier mee. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er positieve gevolgen aan het oppassen vastzitten. 

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat oppassen gelinkt kan worden aan een langer leven.

Langer leven

Het onderzoek, dat gepubliceerd werd in The Journal of Evolution and Human Behavior, stelt dat grootouders die geholpen hebben met de zorg voor hun kleinkinderen maar liefst vijf jaar langer leefden dan grootouders die niet op hun kleinkinderen hebben gepast. De onderzoekers beweren ook dat er een vergelijkbaar effect werd gevonden voor senioren die zelf geen kleinkinderen hebben, maar die wel voor andere kinderen binnen hun familie of vriendenkring hebben gezorgd of die op een andere manier hulp hebben geboden aan iemand anders.

Onderbelicht

Volgens Ralph Hertwig, de schrijver van het onderzoek en directeur van het centrum voor Adaptive Rationality, vertelt dat er veel onderzoek is gedaan naar de invloeden van zorg van de grootouders op de kleinkinderen, maar dat de andere kant vrij onderbelicht is gebleven. Hij besloot daarom onderzoek te doen naar de andere kant van de medaille: wat voor invloed heeft het zorgen voor de kleinkinderen op de grootouders zelf? Met andere woorden: heeft oppassen alleen positieve invloed op de kleinkinderen of niet?

Opa’s en oma’s

Voor het onderzoek analyseerden de onderzoekers data van meer dan 500 personen in de leeftijd van 70 tot 103 uit zowel Duitsland als Zwitserland. Grootouders die permanent de zorg over hun kleinkinderen hadden of de voogdij over deze kinderen hadden werden niet meegenomen in het onderzoek. De resultaten tonen aan dat er een verband bestaat tussen de zorg en een langer leven. Maar, zo stellen de onderzoekers, dit toont alleen een link tussen de twee factoren aan, niet perse een oorzaak-gevolg relatie. Daarnaast benadrukken de onderzoekers dat ook de zorg zijn grenzen kent: zo kan een gemiddeld niveau van zorg bieden aan de kinderen positieve effecten hebben, maar kan het bieden van intensieve zorg juist weer zorgen voor stress.

Lees ook: Dit is waarom knoopjes op een vrouwenblouse aan de andere kant zitten

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: CBS News | Beeld: Pixnio