Opa vertelt: ‘Ik wil geen rol spelen in het leven van mijn kleinkind’

opa kleinkind

‘Ik heb mijn taak vervuld, nu kan ik me terugtrekken’

Met de keuze om kinderen te krijgen, maak je ook de keuze om ooit grootouder te worden, zo vindt de ex-vrouw van Fred*. Zelf wil hij liever niet betrokken zijn bij zijn eerste kleinkind. Op het forum Reddit vraagt hij of die beslissing gerechtvaardigd is.

Niet veel met kinderen

Eén ding maakt Fred meteen duidelijk: “Ik hou van mijn dochter, maar ik wilde eigenlijk nooit kinderen en had nooit zo veel met kids. Mijn ex-vrouw wel. Toen ik jong was en verliefd op haar was, heb ik besloten om samen met haar een kind te krijgen. Ik heb geen spijt van die beslissing. Mijn dochter heeft me veel geluk gebracht en heeft me een beter persoon gemaakt. Wel heb ik een hoop opgegeven om haar een goede jeugd en goed leven te bezorgen. Ik was opgelucht toen ze ouder en onafhankelijker werd, omdat ik zo langzaam mijn eigen leven terugkreeg.”

Eerste kleinkind

De dochter van Fred is inmiddels eind twintig en heeft dit jaar haar eerste kind gekregen, zo laat de kersverse grootvader weten op het forum. “Ik ben erg blij voor haar, maar ik heb er geen behoefte aan om een opa te zijn. Ik had nooit zoveel met kinderen, en vader worden veranderde daar niet veel aan. Ik heb mijn taak vervuld bij mijn dochter. Ik heb alles gedaan wat van me verwacht werd en wat nodig was. Alles wat nu overblijft, is optioneel. En ik kies ervoor om me terug te trekken.”

Spanningen

“Eerst vertelde ik dit niet meteen aan mijn dochter. Op een gegeven moment had ze toch door dat er iets mis was, omdat ik de baby niet kwam bezoeken en ik ook haar voorstellen afsloeg om bij mij langs te komen met het kind. Ik besloot haar de waarheid te vertellen, en dat viel niet goed.” De spanningen lopen daardoor hoog op tussen vader en dochter. Ook Freds ex-vrouw en de moeder van zijn kind is het niet eens met zijn keuze. “Ze zegt dat ik egoïstisch ben, dat ik met de keuze om ouder te worden er ook voor heb gekozen om grootouder te worden.” Wat ook meespeelt, is dat de andere opa van het kleinkind al is overleden. Fred is dus de enige die deze rol op zich kan nemen voor zijn kleinzoon.

Niet mee eens

“Ik ben het niet eens met wat ze zeggen. Ik heb mijn taak vervuld en ben nu vrij om te kiezen of ik betrokken wil zijn bij mijn kleinkinderen of achterkleinkinderen, maar dit moet geen verwachting zijn.” Op het forum vraagt Fred of mensen zich herkennen in zijn situatie, of dat zijn dochter en ex-vrouw toch een punt hebben. Lezers van zijn verhaal zijn echter vooral bang dat Fred hiermee de relatie met zijn dochter riskeert. “De komende jaren zul je haar waarschijnlijk niet zien zónder het kind, dus als je niet voor je kleinkind kiest, laat je ook je dochter in de steek.” “Het is niet alsof ze je vraagt om het kind op te voeden.” Kun jij je inleven in Freds situatie? Of zou hij er beter aan doen om toch de rol van grootvader op zich te nemen?

*Fred is niet de echte naam van de opa. Op het forum deelt hij zijn verhaal onder de naam Mountain_Fisherman29.

Lees ook: Vader vertelt: ‘Ik verkoos mijn ex-schoondochter boven mijn zoon’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels