Opvoedkwestie: ‘Mijn zoon mag geen merkkleding meer naar school dragen’

zoon kleding

Dat besluit neemt haar puberzoon niet in dank af

Menig scholier zal alleen maar dankbaar zijn dat we in Nederland geen schooluniformen kennen. Toch zorgt de kleding die de tieners dragen voor veel verdeling, zo ziet Anita*, moeder van zoon Max. Zij wil daarom niet meer dat haar zoon dure kleding draagt, maar Max is het daar absoluut niet mee eens.

Dure kleding

“Ik heb een tienerzoon, Max”, vertelt Anita op het forum Reddit. “Zijn vader is nauwelijks in beeld, maar hij betaalt wel alimentatie. Zelf zit ik er warmpjes bij. Ik heb een goede baan en ook de vader van Max heeft niets te klagen, waardoor we best een aardig bedrag krijgen.” Op school draagt Max vaak merkkleding en dure sneakers. Iets wat Anita vanzelfsprekend lijkt, totdat ze een bericht krijgt van de middelbare school.

Gepest

“Ik kreeg deze maand van het schoolbestuur te horen dat Max andere scholieren pest omdat zij minder te besteden hebben. Bijvoorbeeld omdat ze afgezet worden in een goedkope auto, of omdat ze merken dragen die niet zo prijzig zijn als andere merken… Ik was geschrokken en vind dit gedrag verschrikkelijk.”

Goed gesprek

Anita besluit dat het hoognodig is om een goed gesprek met haar zoon aan te knopen. “Ik vertelde hem dat dit gedrag verkeerd van hem was en dat hij persoonlijk niet trots hoeft te zijn op zijn ‘rijkdom’. Hij heeft geen bijbaantje, geen spaargeld, geen investeringen, eigenlijk helemaal geen vermogen van hemzelf. Hij is toevallig in een rijke familie geboren, dat is alles.”

Tweedehands kleding

“Samen met het bestuur van de school zorgde ik ervoor dat Max zijn excuses aanbood aan alle kinderen die hij had gepest. Ook besloot ik dat we dit jaar alleen nog maar tweedehands kleding voor hem kopen. Geen merkkleding of dure sneakers meer.” Dat niet alleen, ook haar peperdure auto’s wil Anita voortaan uit het zicht van Max’ klasgenoten houden. “Voortaan breng ik hem niet meer naar school of sportclubs in mijn Porsche of Jaguar, maar in een van mijn eerste auto’s, een oude Jeep.”

Beschamend

Max vindt dit alles maar niks en wil zijn oude leventje terug. “Vooral dat van de Jeep vindt hij een probleem. Hij zei dat het voor problemen zorgt met zijn vrienden, dat hij een slechte indruk maakte op school, dat ouders van zijn vrienden hun kinderen nooit in zo’n oud voortuig zouden laten rijden. Ook vond Max het beschamend dat we nu net doen alsof we arm zijn.”

Geen steun

Ook van de vader van Max kan Anita weinig steun verwachten. “Op de een of andere manier kreeg mijn ex-man te horen dat zijn zoon werd rondgereden in een ‘roestbak’ en hij nam mij dit erg kwalijk. Hij zegt dat dit geen eerlijke straf is voor het pestgedrag van Max, omdat de indruk die je maakt er nu eenmaal toe doet, en omdat dit van invloed is op de rest van zijn leven.”

Moeilijke opvoedkwestie

Anita twijfelt nu of ze het gedrag van haar zoon wel goed aanpakt. “Voed ik mijn zoon wel op de juiste manier op, nu hij anderen heeft gepest omdat ze minder rijk zijn?” Op het forum vraagt ze om advies. Vind jij dat Anita Max op deze manier goed aanpakt voor zijn pestgedrag of gaat ze, zoals Max en haar ex-man vinden, een stap te ver?

*Anita en Max zijn niet de echte namen van moeder en zoon. Op het forum deelt de vrouw haar verhaal onder de naam throwawayaghkuh.

Lees ook: Vrouw vertelt: ‘Ik wil geen deel uitmaken van mijn zoons leven’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels