5 menstruatiekwaaltjes die kunnen wijzen op vruchtbaarheidsproblemen

Een menstruatie missen

Het kan dat je een keer een maand niet ongesteld wordt, maar wanneer je meerdere keren per jaar helemaal niet ongesteld wordt terwijl je dat wel moet worden, is dit geen goed teken, al kan het meerdere redenen hebben. Volgens specialist Dr. Roohi Jeelani van de Bios Fertility Institute kan dit ook een alarmerend teken zijn dat je te maken hebt met ovariale insufficiëntie. Dit houdt in dat het aantal eicellen dat je hebt zo erg is gedaald dat er niet genoeg eitjes zijn om te ovuleren en daarom kan het dat je lichaam het ongesteld worden overslaat. Het is niet mogelijk om zelf vast te stellen of er inderdaad sprake is van ovariale insufficiëntie, dus raadpleeg altijd een dokter. Mogelijk is er iets anders aan de hand.

Een korte menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar het is niet alarmerend als het een paar dagen hiervan afwijkt. Maar wanneer je menstruatiecyclus korter is dan 21 dagen, kan dit duiden op te korte folliculaire fase. De folliculaire fase is het eerste deel van je cyclus en vindt plaats voor de ovulatie. Als deze fase te kort is, kan de eisprong te vroeg plaatsvinden, zo vertelt Dr. Jeelani.

Hevige menstruatiebloedingen

Als je elk uur naar de wc moet om je tampon of maandverband te verwisselen omdat je anders doorlekt,  dan kun je wel spreken van hevige menstruatiebloedingen. “Dit kan wijzen op myomen. Dit zijn goedaardige spiertumoren in de baarmoeder die zware bloedingen kunnen veroorzaken en de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, al is dat laatste niet altijd het geval”, vertelt Dr. Brady.

Heb je last van een van de bovenstaande tekenen? Raadpleeg dan altijd je dokter of gynaecoloog.

Pagina 2/2

Lees ook: Om deze reden raakt je menstruatie in de war tijdens het reizen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Bustle | Beeld: Unsplash