Cruciaal stappenplan: dit moet je doen als je kind hete thee over zich krijgt

kind hete thee

Het is belangrijk om op zo’n moment zo snel mogelijk te handelen, maar veel ouders weten niet precies hoe

Je kind gewond zien raken is de nachtmerrie van elke ouder. Maar helaas, een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn, zodat je weet wat je moet doen als er narigheid gebeurt. Bijvoorbeeld wanneer je kind hete thee over zich heen krijgt.

Kind beschermen tegen gevaar

Pas wanneer je ouder bent geworden, besef je hoe gevaarlijk je huis is. Je hebt er een dagtaak aan om je kinderen weg te houden bij de hete oven, scherpe messen, objecten waar ze op kunnen klimmen en soms zelfs zoiets simpels als een hete kop thee. Hoe voorzichtig je ook probeert te zijn, het kan dat een ongeluk een keer plaatsvindt. Het is belangrijk om dan meteen te handelen, zo weet ook moeder Claire James.

Ongeluk zit in een klein hoekje

Onlangs kreeg zoon William een hete kop thee over zich heen en Claire scheef hierover op Facebook. “Vanochtend gebeurde er een nachtmerrie. William stak zijn hand uit naar de rand van het keukenblad en kreeg een vers gezet kopje thee over zich heen.” De moeder vertelt dat ze zich ontzettend schuldig voelt, maar vindt het belangrijk om haar verhaal te delen, zodat andere ouders weten wat ze in een gelijk scenario moeten doen. Ze wist zelf namelijk ook niet wat ze moest doen, maar haar partner gelukkig wel. Ze deelt daarom een concreet stappenplan wat je moet doen als je kind zich verbrandt door hete thee. 

  1. Als het lukt, zorg dan zo snel mogelijk dat je de kleding van je kind uitdoet, zodat de hete vloeistof zich niet verder over de huid van je kind kan verspreiden.
  2. Zet je kind zo snel mogelijk 20 tot 30 minuten onder een koele douche. Gebruik GEEN ijskoud water, want dit kan leiden tot verdere verbranding en kan je kind in shock brengen.
    Heeft je kind zijn kleding nog aan? Dan kun je het verwijderen als het eenmaal is doorweekt met koud water.
  3. Leg na 20-30 minuten huishoudfolie over de brandwonden. Dit zorgt ervoor dat de zenuwuiteinden geen pijn gaan doen, want er kan geen zuurstof heen. Doe het overigens NIET te strak, er moet ruimte overblijven want de wond kan opzwellen.
  4. Blijf de brandwond koud houden door natte, koude handdoeken over de huishoudfolie te leggen. Zorg er wel voor dat de rest van het lichaam warm blijft.

Spoedeisende hulp

Het is belangrijk dat je na het voltooien van deze stappen zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp gaat, zo vertelt Claire. “Het ziekenhuis vertelde dat deze stappen het meest kritieke onderdeel zijn van de behandeling van een brandwond bij een kind.” De jonge moeder vraagt ouders dan ook om haar bericht te delen.

Lees ook: Help: ik wil mijn moeder niet in de verloskamer hebben tijdens mijn bevalling

Bron: Facebook Claire James | Beeld: Unsplash, Unsplash