8 tekenen waaraan je kunt herkennen dat je kind wordt gepest

kind gepest

Eén op de vier kinderen wordt op school gepest

Ook al gaat je kind naar nog zo’n goede school, pesten gebeurt veel vaker dan je wellicht denkt. Uit onderzoek blijkt dat één van de vier kinderen op school wordt gepest – waarvan bijna geen van de kinderen erover durft te praten. Pesten komt voor in vele soorten en maten. Van fysiek geweld tot het lastigvallen op social media: je kind kan heel z’n leven last hebben van de gevolgen ervan. Heb je als ouder het gevoel dat er iets niet pluis is? Dan kunnen deze signalen aangeven dat je kind wordt gepest. 

1. Extra veel schermuren

Is jouw kind plotseling niet weg te slaan van de tablet, smartphone of laptop? Dan kan er meer aan de hand zijn dan je denkt. Uit een onderzoek van het Cyberbullying Research Center blijkt dat 36 procent van de kinderen online wordt gepest. Heb jij het vermoeden dat jouw kind hier één van is? Leer je kind dat hij of zij moet stoppen met eindeloos scrollen en niet moet reageren. Licht daarnaast een vertrouwd volwassen persoon in en probeer samen uit te vogelen hoe je de berichten kunt verwijderen.

2. Slechte cijfers

Dalen de cijfers van je kind? Dan kan dit mogelijk het resultaat zijn van pesterij. Probeer te achterhalen waardoor de cijfers plotseling dalen en praat erover met je kind.

3. Minder vriendjes

Was je kind voorheen omringt door vriendjes en vriendinnetjes, maar is dit de laatste tijd niet meer het geval? Dan kan dit wijzen op iets vervelends. Wanneer je kind gepest wordt, kan dit zorgen voor het verlies van vrienden. Wil je kind er niet met jou over praten? Overweeg dan eens je kind met een andere volwassene te laten praten. Kinderen durven namelijk niet alles te onthullen aan hun ouders.

4. Vaker ziek dan normaal

Zegt je kind ziek te zijn en twijfel jij of je kind wel echt ziek is? Dan zou dit kunnen zijn omdat je zoon of dochter school probeert te ontwijken. Toch hoeft het niet altijd om ‘nep ziek’ te gaan. Gepest worden is voor iedereen een flinke aanslag op je lijf. Het kan je namelijk vatbaarder maken voor verkoudheid of griep.

5. Spullen verdwijnen

Wanneer er plotseling kleding, schoolspullen of andere spullen van je kind verdwijnen, kan dit betekenen dat je kind wordt gepest. Ook het afpakken van spullen is een vorm van pesten.

6. Ander eetgedrag

Geen eetlust, eetbuien of de schoollunch niet opeten: het zijn rode vlaggen. Een ander eetgedrag zegt veel over een kind en kan betekenen dat hij of zij wordt gepest.

7. Slaapproblemen

We kunnen ons allemaal voorstellen dat pesten veel angst en onzekerheid met zich meebrengt. Deze gevoelens zijn alles behalve ontspannend. Ook kinderen liggen in bed te draaien, piekeren en komen moeilijk in slaap. Merk je dat je kind een ander slaappatroon ontwikkelt? Of heeft je kind vaak last van heftige nachtmerries? Dit zou kunnen betekenen dat je kind gepest wordt.

8. Ongewone wonden

Blauwe plekken, schrammen of andere onverklaarbare wonden kunnen wijzen op gepest. Zo’n 29 procent van de kinderen wordt namelijk fysiek gepest. In ieder geval: vertel je kind niet om terug te vechten. Leer je kids dat het niet hun schuld is en meld het fysieke geweld bij het schoolpersoneel.

Lees ook: Kinderen betrokken bij een scheiding? Dit is wat je juist wel en niet moet doen

Bron: The Healthy | Beeld: Pexels