Opvoedkwestie: ‘Is het erg dat ik mijn tienerdochters wil volgen op social media?’

tienerdochters social media

De ouders raken er niet over uit met hun dochter

Het is en blijft een lastige kwestie: je gunt je kinderen hun privacy, maar wilt tegelijkertijd wel weten wat ze nu precies allemaal uitspoken terwijl ze urenlang aan het scrollen zijn op hun telefoon. Bij het gezin van Lieke en Thomas* loopt het uit op ruzie. Wat zou jij de ouders adviseren?

Twee tienerdochters

“Mijn vrouw en ik hebben twee tienerdochters, Lisa van 19 en Megan van 14 jaar oud”, begint Thomas op het forum Reddit. “Megan had tot nu toe geen social media, maar ze bleef er maar over doorvragen en heeft sinds kort een Facebook-account. Mijn vrouw Lieke en ik zaten hier niet echt op te wachten. We vertelden haar dat ze een account mocht aanmaken, als wij haar dan wel mogen volgen en mee mogen kijken met haar activiteiten.”

Eerdere ervaring

“De reden dat we zo voorzichtig zijn, is omdat we in het verleden een slechte ervaring met social media hebben gehad. Toen Lisa 15 jaar oud was werd ze op Facebook lastiggevallen door een oudere man. Daar is zelfs nog politie aan te pas gekomen. Misschien reageren we nu wel te fel, maar we maken ons sindsdien grote zorgen over het gebruik van social media. We hebben Megan wel verteld dat we heus niet al haar onlineactiviteit gaan controleren. We willen vooral een oogje in het zeil houden om te kijken wie haar berichten stuurt. We hoeven de inhoud niet te lezen, tenzij we echt iets alarmerends zien.”

Niet in dank afgenomen

Dochter Megan weigert haar ouders toegang te geven tot haar profiel en is niet blij met deze controle. Thomas en Lieke weten niet wat ze moeten doen. Moeten ze Megan inderdaad haar vrijheid geven of is het normaal om haar sociale media toch een beetje in de gaten te houden? Wat zou jij de ouders aanbevelen?

*Thomas en Lieke zijn niet de echte namen van het stel. Op het forum delen zijn hun verhaal onder de naam similar-following-84.

Lees ook: Opvoedkwestie: ‘Mijn zoon mag geen merkkleding meer naar school dragen’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels