8 tips voor koppels om zwanger te worden

zwanger worden

Proberen jij en je partner een kindje te verwekken? Wij geven enkele tips

Het is de bezegeling van jullie liefde, jullie wondertje en het mooiste wat jullie ooit is overkomen. Men weet het krijgen van een baby mooi te brengen, maar zwanger worden is niet altijd zo romantisch of makkelijk. Daarom geven wij acht tips om zwanger te worden – naast het hebben van seks, natuurlijk. 

1. Leer je cyclus kennen

Elke vrouw weet dat je ongesteld moet worden en ook wanneer ze dat ongeveer moet worden. Toch staan velen er niet bij stil hoe de rest van de cyclus eruit ziet. Daarnaast verschilt het ook nog eens per vrouw hoe lang haar cyclus duurt. De ene vrouw heeft een cyclus van 27 dagen, de ander van 29. Als je weet hoe je cyclus precies in elkaar steekt – ook al kan ook dit per maand verschillen – dan kun je berekenen wanneer je ovuleert.

2. Bereken wanneer je ovuleert

Zoals we hierboven al zeiden kun je berekenen wanneer je ovuleert als je kennis hebt over je cyclus. Weet je op welke datum je laatste menstruatie begon en hoe lang je cyclus duurt? Dan kun je op internet met deze tool uitrekenen wanneer je vruchtbare dagen ongeveer zijn. Note: dit geeft een ruwe schatting.

3. Koop een ovulatietest

Je kunt een tool op internet gebruiken om erachter te komen wanneer je vruchtbaar bent, maar er zijn tegenwoordig ook testen te koop die het je veel specifieker vertellen. Ze lijken op zwangerschapstesten, en wanneer je de test gebruikt zie je binnen 5 minuten of die betreffende dag een vruchtbare dag is.

4. Heb niet elke dag seks

Als jij en je partner het heerlijk vinden om elke dag seks te hebben, blijf dat dan lekker doen. Maar als jullie vrijen met het doel om een baby te verwekken, hoeft dat heus niet elke dag. Vrouwen zijn per cyclus zes dagen vruchtbaar. Vijf dagen voor de ovulatie en de dag erna. Uit onderzoek blijkt dat het niet nodig is om elke dag seks te hebben tijdens die zes vruchtbare dagen. Dr. Mary Ellen Pavone raadt aan om niet elke dag seks te hebben als je het alleen hebt met het doel om zwanger te worden. En Pavone kan het weten. Ze is vruchtbaarheidsspecialist en medisch directeur van de afdeling vruchtbaarheid en reproductieve geneeskunde in Chicago. Door elke dag seks te hebben, zet je vaak druk op jezelf en je partner, vertelt ze. Maar nogmaals: als jullie het fijn vinden om elke avond samen in de kroonluchters te hangen en jullie beiden geen druk voelen, blijf het dan – letterlijk en figuurlijk – gewoon doen.

Meer tips lees je op de volgende pagina.

Pagina 1/2