Vader vertelt: ‘Ik wil de zorg voor mijn gehandicapte kind niet op me nemen’

vader gehandicapt kind

‘Mijn ex heeft alles op moeten geven om voor onze dochter te zorgen’

Vader Sam* vertelt openhartig over zijn keuze om zijn gehandicapte kind niet zelf op te voeden. Al jarenlang is hij weinig betrokken bij de jeugd van zijn 11-jarige dochter Molly. Nu geeft Molly’s moeder aan dat de ze de zorg niet meer alleen aankan.

Zwangerschap

“Ik ben 41 jaar oud en heb een 11-jarige, gehandicapte dochter, Molly, samen met mijn ex, Sarah”, zo vertelt Sam op het forum Reddit. “Twaalf jaar geleden besloten Sarah en ik dat we samen een kindje wilden. Na een paar weken was Sarah zwanger en we waren beide dolblij. In haar vierde maand vertelde de arts ons helaas dat de baby ernstig gehandicapt zou zijn en dat we een abortus moesten overwegen. Dat was heel moeilijk voor ons. We maakten er veel ruzie over, want Sarah wilde de baby houden en ik niet. Ik vertelde haar dat ik niet mijn hele leven wilde wijden aan de zorg voor een gehandicapt kind. Elke dag discussieerden we hierover. Uiteindelijk werd het te veel en gingen we uit elkaar. Wel hielden we contact als ‘vrienden.'”

Molly’s geboorte

Enkele maanden later kwam dochter Molly ter wereld. “Ik ging naar het ziekenhuis om bij Sarah te zijn tijdens de bevalling. Zoals de artsen al zeiden, was Molly ernstig gehandicapt. Ze hielden haar enkele weken in het ziekenhuis, daarna nam Sarah haar mee naar huis. Ik bezocht hen meerdere keren. In de maanden na de geboorte kreeg ik een baan in een andere stad en verhuisde ik. Sarah en ik hebben nog steeds contact, maar we zien elkaar zelden, zo’n eens in de 2 jaar.”

Nieuw gezin

“Molly is inmiddels 11 jaar oud. Ze zit in een rolstoel en zal nooit kunnen lopen. Ze kan niet praten en is ongeveer net zo ver in haar ontwikkeling als een 3-jarige. Sarah heeft alles op moeten geven om voor haar te zorgen. Ze is 24/7 thuis, omdat Molly niets zelfstandig kan. Ze krijgt een uitkering, omdat ze door de zorg niet kan werken, en ik stuur hen iedere maand geld. Zelf heb ik nu een vrouw en twee andere dochters. We wonen een paar uur rijden van Sarah en Molly vandaan.”

Te veel

Dan geeft Sarah aan dat ze verandering wil zien in de situatie. “Ze belde me vorige week en zei dat het te veel voor haar werd. Ze kan niets anders dan voor Molly zorgen en ze is moe. Ze heeft haar carrière, haar hobby’s, haar vrienden, alles op moeten geven. Nu vraagt ze me of ik ook voor Molly wil gaan zorgen. Ze stelde voor dat ik eens in de twee maanden een week voor haar zou zorgen en dit langzaamaan opbouwen. Ik heb het hier over gehad met mijn vrouw, maar we waren het er beide over eens dat we de zorg voor Molly niet op ons willen nemen. Ik vertelde dit aan Sarah en bood aan om te betalen voor een deskundige hulp die voor Molly kan zorgen. Sarah wil echter niet dat er ‘een vreemde’ voor haar dochter zorgt of dat ze naar een instelling moet.

Juiste keuze?

Sam staat achter zijn keuze, maar toch knaagt het. “Ik heb medelijden met Sarah, maar ik heb nu ook de verantwoordelijkheid voor mijn twee andere dochters. Ook mijn ouders begrijpen mijn keuze, maar toch weet ik niet zeker of ik nu het goede doe.” Op het forum hoopt Sam advies te krijgen. Wat zou jij de vader aanraden in deze situatie?

*Sam is niet de echte naam van deze man. Op het forum deelt hij zijn verhaal onder de naam aitahfbg.

Lees ook: Aanstaande vader loopt weg van bevalling: ‘Ik kon toch niet helpen’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels