Vrouw vraagt advies: ‘Mijn stiefdochter begint zich tegen haar moeder te keren’

stiefdochter

De vrouw weet niet goed hoe ze haar stiefdochter kan helpen in dit proces

Sandra* vormt een gelukkig gezin met Mark en zijn dochter. Ze is al tien jaar samen met hem en dus ook al tien jaar stiefmoeder van Elke. Tiener Elke verblijft regelmatig nog bij haar biologische moeder, maar die band verslechtert steeds meer. Sterker nog, Elke begint zich steeds meer af te zetten tegen haar moeder. Sandra weet niet goed hoe ze hiermee om moet gaan en vraagt om advies op het platform Reddit.

Onafhankelijk

“Mijn stiefdochter is een geweldig, slim, onafhankelijk meisje en ik ben al tien jaar samen met haar vader”, begint Sandra haar verhaal. “Mijn man en ik hebben haar zo onafhankelijk mogelijk opgevoed en haar geprezen als ze verantwoordelijk handelt.”

Wispelturig

Sandra geeft aan dat Elke inmiddels al erg zelfstandig is, maar dat haar echte moeder hier totaal geen rekening mee houdt. “Haar biologische moeder probeert haar ouder wordende tienerdochter nog stevig vast te houden. De wrok groeit hierdoor en Elke’s moeder heeft een erg kort lontje”, legt Sandra uit. “Dit wispelturige gedrag heeft ertoe geleid dat Elke op haar kamer blijft als ze bij haar moeder is (zoals de meeste tieners toch doen). Haar moeder is onlangs begonnen mijn man en mij ervan te beschuldigen dat we Elke tegen haar afzetten, wat niet waar is.”

Band

Sandra zegt dat zij en Mark nooit iets negatiefs over Mark’s ex hebben gezegd wanneer Elke bij hen logeert. “We hebben allebei afgesproken dat we haar nooit zullen vertellen dat ze moet liegen of moet verbergen wat ze bij ons doet. We moedigen juist openheid en transparantie aan, maar krijgen dit niet heel vaak terug.” Het komt erop neer dat Elke’s moeder de relatie met haar dochter onder druk zet en daardoor de band met haar erg laat verslechteren. Sandra weet niet goed wat ze hieraan moet doen, want ze wil er wel voor Elke zijn. “Ik wil hun relatie niet verder onder druk zetten en ik wil niet dat ze haar moeder gaat haten. Ik weet niet goed hoe ik haar gerust moet stellen, zonder te zeggen dat haar moeder de laatste tijd extra gek is geworden.”

Advies

Ze vraagt daarom om advies. “Mijn dochter is dertien. Daarom vraag ik me ook af of ze dicht bij de leeftijd komt waarop ze iets kan zeggen over voogdijregelingen?”, aldus Sandra. “Bijvoorbeeld als ze besluit om bij ons te wonen en in de weekenden bij haar moeder? Ik wil dit niet forceren, maar ben wel benieuwd of mijn stiefdochter hier misschien aan denkt.” Welk advies zou jij Sandra willen geven?

* De namen van de personen in dit artikel zijn gefingeerd. Sandra deelt haar verhaal op het platform Reddit onder de naam throwaw_acct.

Lees ook: Familieruzie: ‘Mijn moeder wil dat ik mijn bevalling livestream’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels