Stiefmoeder twijfelt: “Mijn stiefdochter wil me ‘mama’ noemen”

stiefdochter

‘Mijn stiefdochter vroeg waarom ik niet ook háár mama was’

Irene* en Harry zijn inmiddels drie jaar getrouwd. Samen verwachten ze nu een kindje, waardoor Harry’s dochtertje Zoey een grote (half-)zus wordt. En daardoor begon de kleuter zich toch af te vragen: waarom is Irene eigenlijk niet háár mama? Nu twijfelt Irene of ze misschien haar stiefmoederschap niet verkeerd heeft aangepakt.

Stiefdochter

Na een relatie van een jaar zijn Irene en Harry getrouwd. Uit een one night stand van Harry heeft hij een vierjarig dochtertje: Zoey. Haar biologische moeder is overleden toen zij een jaar oud was in een tragisch ongeluk, maar de drie hebben het toch erg goed met elkaar. “Zoeys grootouders van moeders kant maken nog altijd deel uit van haar leven, en ik probeer een goede stiefmoeder voor haar te zijn. Ze noemt me tante Irene, en ik heb ook goed contact met haar grootouders om de herinnering aan haar biologische moeder in leven te houden. We bezoeken ook elk jaar nog haar graf. Zoey is een prachtig kindje en ik houd ontzettend veel van haar”, schrijft Irene.

Mama?

Ongeveer een week geleden ontdekte Irene dat ze in verwachting is. “We vertelden het aan Zoey, en toen vroeg ze of ik de mama van dat kindje zou zijn. Ik zei ja, en ze vroeg toen waarom ik niet ook háár mama was”, deelt Irene. “Harry en ik wisten niet hoe we moesten reageren. De volgende avond bij het eten was Zoey ontzettend van streek, en vroeg ze me of ze me ‘mama’ mocht noemen. Ik antwoordde dat, hoewel ik heel veel van haar hield en haar als mijn dochter zag, dat niet haar biologische moeder was, zoals we al vaker hadden besproken. Maar dat dat niet betekende dat ik daarom minder van haar hield.” Maar hiermee was kleine Zoey niet gerustgesteld. “Ze bleef overstuur en heeft ’s nachts veel gehuild”, deelt een aangeslagen Irene.

Wat nu?

“Harry zei me dat de beslissing tussen mij en Zoey was over wat we wilden doen. Hij zou niks afdwingen, zei hij”, deelt Irene. “Het voelt alsof ik Zoeys herinneringen aan haar ‘echte’ moeder wegwuif als ik Zoey me ‘mama’ laat noemen”, schrijft de bezorgde stiefmoeder. “Maar ik ben ook bang dat Zoey vreest dat we haar zullen ‘vergeten’ als we een nieuw kindje hebben.” En daarom vraagt ze op Reddit om hulp: wat zouden anderen in haar plaats doen? Hoe kan ze Zoey het beste troosten? Hoe bespreek je een onderwerp als dit met een vierjarige?

Wat zou jij tegen Irene zeggen?

*Alle namen in dit stuk zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam xyz100011.

Lees ook: ‘Ik wil niet dezelfde auto voor mijn stiefdochter kopen als voor mijn dochter’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash