7,5 procent vrouwen wordt op een niet-natuurlijke manier zwanger

Dit is het hoogste percentage ooit

Een groot deel van hun leven proberen veel vrouwen met anti-conceptie een zwangerschap te voorkomen. Het kan dus best rauw op je dak vallen als je, wanneer je het wél wil, maar niet zwanger wordt. Toch blijkt dat steeds vaker de bittere realiteit en hebben vrouwen hulp nodig bij het zwanger worden. 

Een zwangerschap is niet zo vanzelfsprekend.

Behandeling

Je hoort met regelmaat de succesverhalen van vrouwen die binnen een paar maanden zwanger waren en dan heb je ook nog de tig ‘ongelukjes’, oftewel zwangerschappen die niet eens op de planning stonden. Dit schept het idee dat zwanger worden niet alleen leuk, maar ook heel makkelijk is. Helaas, het tegendeel blijkt waar te zijn. Steeds meer vrouwen hebben een behandeling nodig om zwanger te worden.

Stijging

Uit het jaarraport van 2017 van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE) bleek dat 1 op de 13 vrouwen in 2017 een behandeling kreeg voor onvruchtbaarheid om zo toch zwanger te worden. Het ging in totaal om 4688 vrouwen. In 2007 ging het om 1 op de 20 vrouwen. Het gaat hierbij om Belgische vrouwen.

Redenen

Professor Roland Devlieger, gynaecoloog aan UZ Leuven, vertelt aan HLN wat volgens hem een reden kan zijn, namelijk de leeftijd van de moeders. Vroeger was het heel gewoon om jong moeder te worden, maar tegenwoordig wachten vrouwen gemiddeld wat langer voor ze aan het moederschap beginnen. “Met de toenemende leeftijd is er en dalende vruchtbaarheid, maar daarnaast spelen ook de beschikbaarheid en terugbetaling van medische begeleide bevruchting in België mee”, aldus de gynaecoloog tegen HLN.

Gemiddelde leeftijd

Gegevens van het SPE ondersteunen de uitspraak van Professor Roland Devlieger. Vrouwen blijken uit de gegevens op latere leeftijd te beginnen aan het moederschap. In 2017 kregen vrouwen op hun 29ste gemiddeld hun eerste kind. In 1987 lag deze leeftijd op 25,7. Ook blijkt dat 20 procent van de vrouwen hun eerste kind krijgt wanneer ze 35 jaar of ouder is.

Lees ook: Prins Harry geeft alcohol op om zijn zwangere vrouw Meghan te steunen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash