Vruchtbaarheidsbehandeling lesbische en alleenstaande vrouwen in 2019 toch vergoed

Zorgverzekeraars betalen de rekening van 2019

Kunstmatige inseminatie voor lesbische of alleenstaande vrouwen wordt de rest van het jaar toch vergoed. Dat meldde het ministerie van Volksgezondheid gisteren. Vorige maand oordeelde de minister van Medische Zorg nog dat alleen heterostellen de vruchtbaarheidsbehandeling vergoed moeten krijgen, maar gisteren kwam hij op zijn besluit terug. De zorgverzekeraars nemen de kosten in 2019 op zich. Voor de aankomende jaren moet nog wel een oplossing worden gevonden.

Wat vind jij van het besluit?

Basispakket

Minister van Medische Zorg Bruno Bruins liet vorige maand weten dat de vruchtbaarheidsbehandeling voor lesbische en alleenstaande vrouwen niet in het basispakket zit. Hij is van mening dat bij hen, in tegenstelling tot vrouwen met een mannelijke partner die zonder hulp geen kinderen kunnen krijgen, geen sprake is van medische noodzaak.

Kritiek

Er kwam veel kritiek op de brief van minister Bruins. Zo sprak belangenorganisatie COC Nederland (LHBT-emancipatievereniging) zelfs van ‘indirecte discriminatie.’ Een petitie om kunstmatige inseminatie te blijven vergoeden, werd al meer dan 90.000 keer ondertekend. Bruins snapt de zorgen, zo zegt hij. ”Om deze reden heb ik de zorgverzekeraars gevraagd om gedurende 2019 de behandelingen te blijven vergoeden.” Dit besluit geldt zowel voor vrouwen die al met de behandeling zijn begonnen, als voor vrouwen die zich nog dit jaar aanmelden.

Lees ook: Virale video laat zien dat keizersnede niet ‘de makkelijkste optie’ is

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Linda, AD | Beeld: Unsplash