Zó kom je erachter dat jouw kind slecht ziet zonder dat ze het hoeven te zeggen

Ze worden soms verkeerd gediagnostiseerd met slecht zicht

Kinderen kunnen niet altijd even goed vertellen wat er mis is en daarom is het aan de ouders om daarachter te komen. Gelukkig kan je bepaalde tekenen heel goed herkennen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld slecht zien, zonder dat ze dat zelf door hebben. Dit zijn de tekenen waar je op moet letten.

Kinderen krijgen soms onterecht het label ‘dyslectisch’, terwijl ze gewoon slecht zien.

Dyslexie
Kinderen die slecht zien, kunnen soms het verschil tussen letters niet goed meer zien. De ‘p’ wordt een ‘q’ en de ‘d’ wordt een ‘b’. Deze kinderen krijgen vaak te horen dat ze dyslectisch zijn en dat ze daardoor minder goed lezen, terwijl ze in werkelijk slecht zien. Het is daarom raadzaam om voor de zekerheid een opticien te raadplegen.

Concentratie
Ook kunnen deze kinderen last hebben van concentratieproblemen. De beelden die ze zien kunnen instabiel worden, waardoor dingen van vorm veranderen. Dit kan heel verwarrend zijn en daarom kunnen ze zich vaak slecht concentreren. Een ander teken voor slecht zicht is het schuin houden van het hoofd. Ook veel bewegen kan een een teken zijn. Kinderen proberen hun zicht op die manier te verscherpen, maar alles blijft wazig en dat kan ook weer zorgen voor een vervelende hoofdpijn.

Coördinatie
Ook tijdens het spelen kan je verschillende dingen waarnemen, zo kan een kind een slechter evenwicht hebben. Het samenspel tussen het linker- en het rechteroog is verstoord, waardoor diepte zien heel lastig wordt. Hierdoor kunnen ze afstand slecht inschatten en kunnen ze vallen of struikelen. Bij televisiekijken of computeren hebben ze hier geen last van. Ook de coördinatie lijdt hieronder; tekenen en schrijven zal slechter gaan dan bij andere kinderen. Ze kunnen vaak minder constant schrijven en binnen de lijntjes kleuren is een hele opgave.

Twijfel jij aan het zicht van je kind? Aarzel dan niet om even een bezoekje aan de opticien te brengen!

TEST: deze sterrenbeelden passen het best bij elkaar! Hoe zit het met jouw relatie?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Kekmama | Beeld: Pexels