Bewezen: bellen met je moeder is goed voor je gezondheid

Bellen moeder

Wij leggen uit waarom dit zo goed voor je is

Bel jij regelmatig met je moeder om even bij te praten? Dan ben je heel gezond bezig. Want je doet hiermee niet alleen je moeder een plezier, zo’n belletje blijkt ook erg goed voor je eigen gezondheid te zijn. 

Bellen met moeder

Je moeder is waarschijnlijk de eerste die je belt wanneer je goed of juist slecht nieuws hebt. Als jullie een goede band hebben, bel je haar misschien ook weleens zomaar op om bij te kletsen. Kom jij voor je gevoel meteen tot rust wanneer je haar stem weer hoort? Dat is heel logisch, als we de wetenschap mogen geloven. Een belletje met je moeder zorgt er namelijk voor dat je lichaam het hormoon oxytocine aanmaakt en dat het stresshormoon cortisol vermindert. Dit blijkt uit onderzoek van University of Wisconsin-Madison.

Knuffelhormoon

De oxytocine-hormonen die je lichaam aanmaakt staan ook wel bekend als het ‘knuffelhormoon’, deze is belangrijk bij sociale contacten en tegen stress. Wat de onderzoekers opviel, is dat de oxytocine-aanmaak van een telefoontje naar je moeder gelijk staat aan haar in real life spreken. Ter vergelijking: een appje komt niet eens in de buurt van deze resultaten.

Onderzoek onder vrouwen

Een kleine sidenote bij dit onderzoek, is dat het alleen in uitgevoerd onder vrouwen. Dat neemt niet weg dat iedereen weleens kampt met stress, vooral in de onzekere tijden waarin we momenteel zitten. Een belletje naar je moeder kan dus helemaal geen kwaad. Daar doe je haar een groot plezier mee én je eigen gezondheid is je dankbaar!

Lees ook: Luizenmoeder-actrice Jennifer Hoffman openhartig over thuisbevalling

Bron: Psychology Today, Margriet | Beeld: Pexels