Heftig: Weduwe Eberhard van der Laan schrijft indrukwekkende column

‘Er zit veel tussen een bloemenzee en een hangslot met een plank’

Femke van der Laan, de weduwe van Eberhard van der Laan, schrijft iedere week een column voor Het Parool. Deze week dwingt haar column tot nadenken. Ze schrijft over de dood van haar buurman en hoe die verschilt van de dood van haar man.

Hier worden we even stil van.

Buurman

Femke schrijft hoe er een brandweerauto stopt voor hun voordeur. Zij en haar kinderen zitten in de vensterbank te kijken naar wat er gebeurt. De deur van de buurman werd ingebeukt. “Ik denk dat de buurman dood is”, vertelde Femke aan haar kinderen. De kinderen verbazen zich daarover en vragen haar of hij helemaal alleen was toen hij doodging. “Wat zielig.”

Bloemenzee en plank

“Een uur later lopen we langs het huis van de buurman. De deur is dichtgespijkerd met een grote plank, en een hangslot moet ongenode gasten buiten houden”, schrijft Femke. “Dit is wel heel anders dan toen papa doodging hè?” Femke beaamt dat het verschil tussen de dood van Eberhard en haar buurman inderdaad heel groot is. “Toen legden mensen er een week bloemen neer, er werden kaarsjes gebrand, ze bleven even staan kijken.” Die week vertelde ze de kinderen regelmatig dat dat niet normaal was als iemand overleed. Nu moet ze dat weer zeggen. “Er zit veel tussen een bloemenzee en een hangslot met een plank.”

Lees de volledige column hier

Lees ook: Vreselijk: Yolanthe Sneijder-Cabau in diepe rouw om omgekomen vriendin

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest.

Bron: Het Parool | Beeld: videostill VPRO