Interview Heleen van Royen en Olivia: ‘Nu ben ik vooral heel trots’

Heleen van Royen

Qua uiterlijk lijken ze op elkaar, maar hun persoonlijkheden zijn enorm verschillend

Schrijfster Heleen van Royen kennen we allemaal, of het nu door haar boeken is of door de controverse rondom haar als persoon. Haar dochter Olivia heeft alles vanaf de zijlijn meegemaakt. In de nieuwste Beau Monde vertellen Heleen en Olivia onder andere over hun band, ouder worden en de rol van moeder en oma.

Zwangerschap en rol van oma

Olivia heeft een zoontje van bijna anderhalf, Spencer. Ze is in verwachting van haar tweede kind. Op de vraag hoe het is om dat allemaal opnieuw mee te mogen maken, antwoordt ze: “Het is voor mij minder spannend dit keer. Vooral mijn moeder is met deze zwangerschap een stuk minder bezig.” Heleen kan dat beamen. “Ik vergeet het soms. Dat is ook omdat het heel goed gaat. Bij de eerste zwangerschap lag ik nachtenlang wakker en dacht ik: oh, mijn kind is zwanger. Ze moet bevallen. Hoe dan?”

Heleen is een erg betrokken oma. “Elke vrijdag komt Spencer bij mij en dat is echt een cadeautje. Het mooie aan oma zijn, is dat het niet je kind is. Van tevoren was ik bang dat ik het misschien een beetje zou willen toe-eigenen, zo van ‘kom maar, ik doe het allemaal wel’. Al snel kwam ik erachter dat dat niet hoeft. Olivia en Pieter doen het hartstikke goed.”

Hechte band

Ook worden Heleen en Olivia gevraagd naar hun band en hoe ze die zouden omschrijven. Olivia: “De scheiding van mijn ouders was een lastige periode, maar nu zou ik onze band als ‘zeer hecht’ omschrijven. Veel mensen zijn jaloers op onze relatie. Zo kan mijn moeder vaak oppassen en doet ze veel leuke dingen met me.” Wel zorgde de huidige relatie van Heleen eerst voor wat problemen: “Terwijl ik de scheiding nog moest verwerken, ging zij alweer naar een feestje met Bart. Dat vond ik irritant. Het ging te snel en het was ook nog eens in public.” Heleen: “Ik was toen niet toerekeningsvatbaar en zat in een soort high. Zowel Bart als ik waren vrijgezel en vonden elkaar helemaal het einde. Achteraf snap ik goed dat mijn kinderen nog in de nasleep van de scheiding zaten, terwijl ik al een sprong naar voren had gemaakt.”

Olivia weet echter niet beter. “Mijn moeder is een ‘you hate her or you love her’ persoon. Vaak krijg ik de vraag: ‘Hoe kan het dat jij de dochter van Heleen van Royen bent?'” Heleen: “Mensen zijn verbaasd dat ik zo’n normale, rustige, verstandige dochter op de wereld heb gezet.” Olivia: “Er zijn zoveel vooroordelen. Toen ik achttien was, vond ik dat lastiger dan nu. Nu ben ik vooral heel trots.”

Ogen dicht

Tot slot: zijn er ook dingen die Olivia liever niet ziet van haar moeder? “Ik zou Playboy geen dieptepunt willen noemen, maar het is wel een uiterste. Daarna valt alles mee, haha. Wel vond ik de bloedende tampon en het uitbrengen van haar seksdagboek vrij gênant. Vind ik het leuk? Nee. Vind ik het mooi dat er zo’n boek is? Ja, ik vind het een mooi, feministisch statement. Had ik liever gehad dat een andere moeder dit had geschreven? Zeker. Ik heb het daarom niet gelezen en ik ga het ook nooit lezen.”

Meer weten over de band tussen Heleen en Olivia? Vanaf woensdag 5 januari is de nieuwste Beau Monde verkrijgbaar in de winkel of te bestellen via tijdschrift.land. Hierin lees je nog meer over onder andere Heleens relatie en de overeenkomsten tussen moeder en dochter.

Lees ook: Aandoenlijk: Katja Schuurman ziet neefje voor het eerst

Bron: Beau Monde | Beeld: BrunoPress