Merel Westrik roept vrouwen op om menstruatie-armoede tegen te gaan

De presentatrice wil met een inzamelingsactie vrouwen helpen die zich geen menstruatieproducten kunnen veroorloven 

Presentatrice van ‘Ladies Night’, Merel Westrik, roept vrouwen over het hele land op om maandverband en tampons in te zamelen. Onlangs bleek dat maar liefst negen procent van de vrouwen in Nederland geen geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Door geldgebrek en schaamte zoeken vrouwen andere, goedkopere oplossingen. “Belachelijk”, vindt Merel. Daarom is ze een actie gestart om menstruatieproducten en geld in te zamelen.

Merel Westrik roept in ‘Ladies Night’ op om de actie te steunen.

Initiatiefneemster

Linda sprak met de initiatiefneemster van de inzameling, Marjanne Dirkzwager. “Ik wist niet eens dat menstruatie-armoede bestond”, vertelt ze. Na het lezen van een onderzoek van het feministische platform De Bovengrondse kwam Marjanne erachter dat maar liefst negen procent van de vrouwen in Nederland geen menstruatieproducten kan aanschaffen. Vrouwen zoeken goedkopere oplossingen door bijvoorbeeld wc-papier, kranten of vodden te gebruiken. Sommige vrouwen gaven zelfs toe dat de producten worden hergebruikt om geld te besparen.

Menstruatie-armoede

Marjanne twijfelde geen moment en vond dat ze iets aan de situatie moest veranderen. Op social media plaatste de initiatiefneemster een oproep: “Wie wil er helpen?” Het duurde niet lang en de reacties stroomden binnen. Voor het onderzoek had Marjanne nooit stilgestaan bij de kosten die de menstruatieproducten met zich meebrengen. “Je hebt het gewoon iedere maand nodig”, stelt ze. “Het gaat mij erom dat iedereen zich ervan bewust wordt dat dit niet voor alle vrouwen te betalen is.”

Inzamel- en crowdfundingsactie

Om de vrouwen in kwestie te helpen startte Marjanne een inzamel- en crowdfundingsactie. Via de website kan je een donatie doen of mensen kunnen menstruatieartikelen langs brengen. “Vanaf vijf euro kan je de actie al steunen”, legt ze uit. “Van het opgehaalde geld koop ik weer maandverband, tampons en cups en die doneer ik aan de Voedselbank.” Veel vrouwen reageerden onder de hartverwarmende actie van Marjanne en vertellen hun eigen ervaringen. “Een vrouw vertelde mij dat ze moest kiezen: tampons kopen of ’s avonds eten met de kinderen. Ze koos voor het laatste”, is een van de vele reacties.

Lees ook: 1 op de 3 vrouwen kan door menstruatiepijn niet aan het werk

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Linda, Doneeractie | Beeld: Videostill, Ladies Night