Numidia was lange tijd grote kanshebber voor het Songfestival

Numidia

‘Ze zingt uitstekend, heeft uitstraling én vertegenwoordigt het moderne Nederland’

Volgende week is het zover: dan staat Joost Klein namens Nederland op het Eurovisie Songfestival met zijn nummer Europapa. Het was tijdens het selectieproces echter lange tijd spannend welke artiest ons mocht gaan vertegenwoordigen. Uit een reconstructie van Het Parool blijkt nu dat Numidia ook lange tijd favoriet was. 

Vijf kanshebbers

Volgens Het Parool is de definitieve keuze voor wie er voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival zou gaan eind vorig jaar gemaakt. Op 28 november, om precies te zijn. Op dat moment zouden er nog vijf artiesten in de race zijn om ons land te mogen vertegenwoordigen. Naast Joost en Numidia, waren dat Ilse DeLange, Karsu en Sophia Kruithof. Zij hebben die dag allemaal in het diepste geheim met hun inzending voor de selectiecommissie opgetreden in popzaal Nobel te Leiden.

Selectiecommissie

De inzending van Ilse zou de commissie ’te weinig toegankelijk’ en ’te ingewikkeld voor het festival’ vinden. Numidia zou met Douwe Bob een nummer hebben gemaakt. Over hun ‘Engelstalige song met Berberse elementen’ zou de commissie enthousiaster zijn geweest. Er was dus niet meteen een duidelijke winnaar. Want ook over de inzending van Joost waren twijfels, volgens Het Parool. Zo zou de selectiecommissie zich hebben afgevraagd of ‘de pretpop van Europapa‘ wel is wat Nederland wil uitstralen. Ook over de opbouw van het nummer waren twijfels. Joost zou het nummer daarom op verzoek hebben aangepast.

Onweerstaanbare oorwurm

Numidia was volgens de krant ook lange tijd favoriet. “Ze zingt uitstekend, heeft uitstraling én vertegenwoordigt het moderne Nederland.” Dat zou normaal gesproken genoeg zijn om ons land te mogen vertegenwoordigen op het liedjesfestijn. Maar de concurrentie van Joost Klein bleek toch te groot. Zijn ‘onweerstaanbare oorwurm’ en zijn ‘humor, overtuigingskracht en een knap verwoord verhaal’ hebben de commissie uiteindelijk over de streep getrokken.

Op 9 mei staat Joost Klein met Europapa in de halve finale van het Eurovisie Songfestival en gaan we zien of Nederland doorgaat naar de finale.

Lees ook: Leuk vooruitzicht: musical over prinses Beatrix in de maak

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Boulevard, Het Parool | Beeld: NL Beeld