Sjinkie Knegt voor het eerst weer op het ijs sinds tragisch ongeluk

Sjinkie Knegt

De shorttracker droomt voorzichtig weer van wedstrijdschaatsen

Gisteren stond Sjinkie Knegt voor het eerst sinds zijn ongeluk weer op het ijs. De shorttracker liep begin januari ernstige brandwonden op toen hij zijn houtkachel aan wilde steken en er een gasexplosie plaatsvond. Hoewel de schaatser over zijn hele lichaam verbrand was en het onzeker was of hij ooit weer zou kunnen schaatsen, betrad Knegt gisteren dus toch weer het ijs voor een trainingsrondje. Dat ging goed. Zó goed zelfs, dat hij stiekem zelfs alweer droomt van het wedstrijdschaatsen.

”Het voelde als vanouds. Dit is wat ik het allerliefste doe”, vertelt Knegt na zijn training.

Terug van weggeweest

Dinsdag stond Sjinkie Knegt voor het eerst sinds het ongeluk met zijn houtkachel weer op de ijsbaan en daar genoot hij zichtbaar van. ”Het voelde als vanouds. Dit is wat ik het allerliefste doe”, vertelt de shorttracker ’s avonds in Langs de Lijn En Omstreken. “Het is net fietsen. Dat verleer je ook niet.” Lang was het onzeker of Knegt ooit weer zou kunnen schaatsen, aangezien hij over zijn hele lichaam ernstige (derdegraads) brandwonden heeft.

Wedstrijdschaatsen

Over zijn eerste meters op het ijs, zegt Knegt: “Dit is een mooie stap voorwaarts, maar we zijn er nog niet. Ik moet nog rustig aan doen. Toch komen we stapje voor stapje weer bij het gewone wedstrijdschaatsen.” Of we hem deze winter alweer in actie kunnen zien tijdens een officiële wedstrijd? ”Dat zou wel mooi zijn, hè. Ik heb alle hoop.” Vandaag reist hij in elk geval mee met de Nederlandse shorttrackselectie naar het trainingskamp in Frankrijk, al zal Knegt daar nog niet volledig mee te kunnen draaien.

Compressiekleding

Onder zijn wedstrijdpak draagt de winnaar van olympisch zilver speciale compressiekleding, die de nog dunne huid beschermt. Dat is niet optimaal, vertelt Knegt. “We zijn nog bezig met dunnere drukkleding zodat ik die onder mijn pak kan aanhouden, want die moet ik nog wel een jaar lang gebruiken.”

Herstel

Het herstel verloopt exact zoals het hoort te verlopen, laat Knegt weten. “Drie weken na het ongeval hebben ze huid van mijn heupen gehaald en op mijn benen gelegd. Dat hebben die artsen wel aardig gedaan”, klinkt het nuchter.

Lees ook: Gijsbert en Femke uit Boer zoekt Vrouw gaan scheiden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Videostill