Hoeveel push-ups moet je doen om resultaat te zien?

push-ups resultaat

Push-ups doen tot je erbij neervalt is niet de beste strategie

Zelfs als je niet zoveel weet van fitness, weet je dat een push-up een klassieke fitness move is. Het is ook een handige, want je hebt er geen materialen voor nodig en je voelt al snel je spieren branden. Maar hoeveel moet je er eigenlijk doen om echt resultaat te zien?

Juiste houding

Ten eerste is het belangrijk om de juiste houding aan te nemen. Je moet ervoor zorgen dat je rug de hele tijd recht is, zoals bij het uitvoeren van de plank. Als je twintig push-ups doet, maar je rug stond bol en je schouders waren gebogen, dan werk je jezelf juist tegen. Je loopt zelfs een grotere kans op een blessure, zo vertelt personal trainer Dani Singer aan The Healthy.

Aanpak

Singer raadt beginners aan om eerst tien inline push-ups te doen. Bij deze soort push-up maak je het jezelf makkelijker, door je armen neer te zetten op een verhoging. Sommige mensen besluiten de push-up op hun knieën te doen, in plaats van op hun tenen. Dat laatste raadt de personal trainer af, omdat je je core met knie push-ups niet traint. Mensen die al iets geoefender zijn kunnen tien gewone push-ups doen. Gevorderden kunnen gaan voor langzame push-ups, waarbij ze pauzeren wanneer ze weer ‘beneden’ zijn.

Resultaat

Als je een beginner bent kun je het beste beginnen met 3×5 push-ups. “Je voelt dat de volgende dag al”, vertelt Singer. “Je armen voelen dan een beetje stijf aan en dat is al een resultaat.” Bouw de push-ups daarna langzaam op. Doe daarna 3×6 push-ups, gevolgd door 3×7 push-ups, tot je makkelijker 3×10 push-ups kunt doen. Daarna kun je je positie veranderen waardoor het zwaarder wordt.

Lees ook: Met deze fitnessoefening gebruik je maar liefst 86 procent van je spieren

Bron: The Healthy | Beeld: Unsplash