Zo voorkom je spataderen

spataderen

Vijf tips die je ongetwijfeld gaan helpen

Eén op de vier vrouwen krijgt last van spataderen. Meestal kunnen ze medisch gezien geen kwaad, maar echt sexy is het niet. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus het is belangrijk om op tijd in actie te komen. Met deze vijf tips ben je de nare kronkeltjes op je benen een stapje voor.

Spataders zijn verdikte aders die kronkelig door de huid lopen. Ze ontstaan als gevolg van een verkeerde bloedcirculatie. Normaal gesproken stroomt ons bloed alleen richting ons hart, maar soms gebeurt het dat een bloedstroom weer terug de ader instroomt. Er komt dan druk te staan op de ader, waarna deze uitrekt. Het gevolg is dan, juist: een spatader. In sommige gevallen zorgt dit voor klachten als pijn, jeuk of rusteloze benen. Maar om eerlijk te zijn: ook zonder die klachten willen we spataders het liefste voorkomen. Deze vijf tips helpen daarbij!

1. Blijf bewegen

Zoals voor veel gezondheidskwaaltjes, is voor het voorkomen van spataderen het advies om regelmatig te (blijven) bewegen. Dit zorgt er namelijk voor dat je bloed beter doorstroomt, waardoor er minder druk op je bloedvaten komt te staan. Meestal komen spataderen in de onderbenen voor, dus je kunt het beste kiezen voor activiteiten waarbij je je kuiten gebruikt.

2. Masseer je voeten

Goed nieuws voor als je een liefhebber van massages bent. Het masseren van je voeten helpt namelijk om de bloedcirculatie te bevorderen. Een goed excuus om je partner te strikken voor een lekkere voetmassage! Begin hiervoor onderaan de voeten, en werk zo langzaamaan omhoog. Eventueel kun je een speciale olie gebruiken die goed is voor de bloedsomloop. Deze kun je kopen bij de plaatselijke drogist of apotheek.

3. Houd je benen omhoog

Heb je een zittend beroep? Dan is het verstandig om na je werk je benen even omhoog te houden. Dit zorgt er namelijk voor dat je bloed gemakkelijker richting je hart stroomt. Je kunt je voeten omhoog houden door ze op een krukje te leggen terwijl je jezelf lekker op de bank nestelt, of door bijvoorbeeld een kussen onder je voeten te leggen tijdens het slapen.

4. Let op je voeding

Natuurlijk is het altijd een goed idee om gezond en gevarieerd te eten. Maar wil je spataderen voorkomen, dan is dit een absolute must. Als je gezond eet verklein je de kans op overgewicht, wat de belangrijke oorzaak is voor die vervelende, kronkelende aders.

5. Douche eens koud

Als je een koukleum bent is dit misschien niet dé tip voor jou, maar regelmatig een koude douche nemen kan je ongetwijfeld helpen om spataderen te voorkomen. Het koude water zorgt ervoor dat de elasticiteit van je bloedvaten toeneemt, waardoor het bloed beter kan doorstromen. Gaat een koude douche je net wat te ver? Spoel dan na je warme douche je onderbenen nog even af met koud water.

Lees ook: Waarom je ook in de winter zonnebrand moet dragen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Womanizer Toys