Onderzoek: koppels met groot leeftijdsverschil lopen meer kans op breuk

Leeftijdsverschil stellen

Stellen die veel schelen in leeftijd, gaan vaker uit elkaar

Uit onderzoek blijkt dat koppels met een groot leeftijdsverschil meer kans lopen om uit elkaar te gaan. Van de stellen die meer dan tien jaar schelen, is na twaalf jaar ruim een derde niet meer bij elkaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Hoeveel schelen jij en je partner in leeftijd?

Leeftijdsverschil

Voor het onderzoek volgde het CBS stellen die in 2003 trouwden of gingen samenwonen. Uit de resultaten bleek dat stellen die veel schelen in leeftijd, vaker uit elkaar gaan. Van de stellen die meer dan tien jaar schelen, is na twaalf jaar ruim een derde niet meer bij elkaar. Bij een leeftijdsverschil van minder dan vijf jaar is de kans op een breuk ongeveer 25 procent. Wanneer partners vijf tot tien jaar schelen, lopen zij 30 procent kans om uit elkaar te gaan. Heterorelaties met een groot leeftijdsverschil hebben een iets grotere kans van slagen als de man ouder is, blijkt uit het onderzoek.

Jong samenwonen

Niet alleen het leeftijdsverschil is van invloed op de slagingskans van een relatie, maar ook de leeftijd waarop stellen gaan samenwonen. Zo blijkt de kans op een breuk ook groter wanneer stellen al jong gaan samenwonen. Doen ze dat tussen hun 18de en 20ste, dan is de kans 49 procent dat ze na twaalf jaar uit elkaar zijn. 20 tot 24-jarige lopen met 29 procent al veel minder kans op een relatiebreuk. Boven de 25 jaar is de kans op een scheiding voor alle overige leeftijdsgroepen ongeveer een kwart.

Opleidingsniveau

Ook het opleidingsniveau is van invloed. Als beide partners een HBO-diploma of universitair diploma hebben, is de kans op een breuk binnen twaalf jaar 19 procent. Wanneer beide partners niet hoogopgeleid zijn, is die kans 31 procent. Heeft één van de partners een HBO-diploma of universitair diploma op zak, dan ligt het risico op een scheiding daar ergens tussenin.

Andere factoren

Volgens het CBS zijn er nog meer factoren van invloed op de duur van relaties. Zo gaan ongetrouwde stellen en koppels zonder kinderen vaker uit elkaar. Ook een laag inkomen, kinderen uit eerdere relaties en verschillende migratieachtergronden vergroten de kans op een breuk.

Lees ook: Plagen jij en je partner elkaar vaak? Dan hebben jullie blijkbaar een sterke relatie!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Pexels