Zo kun je volgens de wetenschap herkennen dat je partner je soulmate is

Het is iets anders dan je denkt

Je kunt dan wel stapelverliefd zijn op je partner; het is helaas geen teken dat jullie voor altijd samen zullen zijn. Maar hoe herken je dan wel of iemand je soulmate is? 

Perfect

Als we het hebben over soulmates, denken we vaak aan iemand die genadeloos bij ons aansluit, iemand die voorbestemd is om zijn/haar leven met ons te delen, met een perfecte relatie tot gevolg. Maar wat te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook – en dat geldt ook voor soulmates. Iedere relatie kent ups en downs, en wanneer je nooit een enkel probleem, ruzietje of discussie hebt met je partner moet je je wellicht zelfs wel gaan afvragen of hij/zij de juiste voor jou is.

Groei

Volgens experts is een soulmate namelijk niet iemand die perfect bij je past en daarom met jou een perfecte, foutloze relatie heeft, maar iemand die je triggert en pusht om door te groeien. Psychotherapeut Annette Nunez vertelt aan Mindbodygreen dat één van de grootste tekenen dat je je soulmate hebt ontmoet, het gevoel is dat je partner je positief stimuleert om te groeien. “Wat ik klanten altijd vertel, is dat als een soulmate in je leven is, hij/zij er is om je een lesje te leren. Ze zijn er om je iets over je leven te leren. Daar valt iets uit te halen”, aldus Nunez.

Volgens de psychotherapeut betekent persoonlijk evolueren groeien in de dingen die ons het meest uitdagen. Wij verlangen ernaar om dit te doen, en soulmates zijn mensen die ons de kans geven om te groeien. Als je dacht dat er maar één soulmate voor jou op de aardbol rondloopt, heb je het dus mis. Een zielsverwant kan romantisch zijn, maar een platonische vriend, je moeder of een docent kan ook een soulmate zijn.

Triggers

Het teken dat iemand je soulmate is, is het feit dat je verder kunt gaan dan de problemen die je tegenkomt in een relatie met iemand. Ruzies en discussies kunnen je relatie juist positief beïnvloeden, mits je er op de juiste wijze mee omgaat. Psycholoog Margaret Paul moedigt mensen aan om vooral eerlijk naar jezelf te zijn over je triggers en hoe je daarop reageert. “Zelfs als deze aanpak in het begin hard aanvoelt”, voegt ze eraan toe, “zal het je helpen om meer compassie voor jezelf te leren hebben. Eerlijk nadenken over je triggers is de enige manier om ze uiteindelijk te genezen.”

Dit betekent overigens natuurlijk niet dat je moet blijven hangen in een ongelukkige relatie, terwijl je weet dat je er niet uit kan komen. Daarentegen bevelen experts wel aan om eerst te zoeken naar een gezonde manier om met elkaar verder te gaan, voordat je zomaar de handdoek in de ring gooit. Bepaalde incidenten kunnen jullie relatie juist sterker maken, zelfs als je denkt dat het tegenovergestelde gebeurt. Het ligt vaak aan hoe jullie beiden ermee omgaan en hoeveel verantwoordelijkheid je neemt over je eigen tekortkomingen.

Lees ook: Opgebiecht: ‘Ik vind mijn partner lui en onhygiënisch’

Bron: Marie Claire, Mindbodygreen | Beeld: Marcus Aurelius (pexels)