Aha: waarom je beter geen ‘we moeten praten’-appjes kunt sturen

we moeten praten

Heb je zelf wel eens zo’n berichtje ontvangen?

Heel veel communicatie gaat tegenwoordig via je telefoon. Handig, want zo kun je altijd in touch blijven met je dierbaren. Maar minder handig: communicatie wordt er ook vager door. Neem bijvoorbeeld berichtjes als “kunnen we even praten”, of erger nog: “we moeten praten.” Daar slaat de schrik je toch van om het hart? Een wetenschapper legt uit bij Refinery29 waarom dat soort berichten vaak zo slecht vallen.

We moeten praten

Of het nu gaat om je partner, familie, vrienden of collega’s: je houdt met bijna iedereen contact via de telefoon. Een mailtje hier, een appje daar – het is ook zo makkelijk. Maar misschien heb je dan ook wel eens een bericht ontvangen als “we moeten praten”. Of: “Kunnen we praten?” Of: “Ik moet je zo even spreken.” Je herinnert je ongetwijfeld hoe je erbij voelde toen je dit las: geschrokken, angstig, misschien wel boos? Refinery29 heeft nagevraagd bij een psycholoog hoe het kan dat we zo heftig op dit soort berichtjes reageren.

Doemscenario

“Dit soort berichten roepen eigenlijk nooit positieve reacties op”, legt cyberpsychologie-expert Linda Kaye uit. “We schrikken ervan en lezen het meteen alsof er iets heel belangrijks en urgents is gebeurd – ook al is dat niet het geval”, deelt ze. “Onze reactie is over het algemeen om iets negatiefs te verwachten”, legt ze uit. Dat komt ook doordat er een soort machtsverhouding meespeelt. “Als je zo’n bericht ontvangt, dan heb je toch een passieve rol en móet je zo’n gesprek eigenlijk wel aangaan. Of je nu wil of niet.”

Wat kun je doen?

Gelukkig zijn er een paar simpele manieren om dit soort berichten makkelijker te maken. Sta je op het punt om iemand een bericht te sturen met de vraag of ze even kunnen praten? Leg dan bijvoorbeeld uit dat je ze mist en graag weer een kopje koffie met ze zou doen. Of leg direct uit waar je het over wilt hebben. “Kunnen we het zo hebben over de vakantieplannen” is toch anders dan “kunnen we even praten”. Ook kunnen emoji’s helpen om de toon van je berichtje te ondersteunen. Met een lieve smiley en een hartje erbij, leest iemand je verzoekje al heel anders dan zonder.

En ten slotte: ben je de ontvanger van zo’n “we moeten praten”-appje? Wees je er dan van bewust dat je altijd kunt vragen waarover het gesprek gaat. Weet je ook direct waar je je op kunt voorbereiden!

Lees ook: ‘Een vriendin stuurt me ineens allemaal flirterige berichten’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Refinery29 | Beeld: Unsplash