Hoeveel geld geef je eigenlijk aan het bruidspaar als je te gast bent?

Hoeveel geef je op een bruiloft?

Tegenwoordig vragen veel bruidsparen om geld als huwelijkscadeau, zodat ze zelf iets kunnen kopen waar ze ook iets aan hebben. Heel begrijpelijk, maar als gast op een huwelijk is het soms lastig. Want wat voor bedrag geef je?

Dilemma

Volgens de etiquette is het eigenlijk not done dat een bruidspaar een envelopje vraagt op de huwelijksdag. Het probleem hiermee is dat het bruidspaar letterlijk kan zien hoeveel je aan hun geeft en dat kan mensen nogal in verlegenheid brengen, omdat het veel óf juist wat ‘weinig’ is. Daarnaast is het nog niet helemaal duidelijk hoeveel geld je nu ‘hoort’ te geven als cadeau, het is immers nog geen gevestigde huwelijkstraditie.

Categorieën

De gasten op een bruiloft worden grofweg onderverdeeld in drie categorieën:

  1. Collega’s en kennissen
  2. Vrienden en familie
  3. Naaste familie en beste vrienden

Nu hoort er bij geen enkele categorie een vast bedrag; het gaat er in de eerste plaats om wat je zelf kunt missen. Je hebt wellicht al geld uitgegeven op het vrijgezellenfeest, een outfit omdat de dresscode daarom vraagt en kosten om af te reizen naar de locatie. Toch is het best interessant om te weten hoe mensen er ongeveer over denken.

Bedragen

Over het algemeen is men het erover eens dat collega’s en kennissen een bedrag tussen de €20,- en €40,- schenken. Deze kosten hangen dan weer af van of je in je eentje komt (dan is €20,- een prima bedrag) of met z’n tweetjes. In de volgende categorie wordt iets meer gegeven, vrienden en familie geven tussen tussen de € 35,- en € 50,- of soms nét iets meer als je als met z’n tweeën komt en jullie daggasten zijn. Tenslotte krijgen beste vrienden en naaste familie van de meeste mensen tussen de € 50,- en de €150 euro.

Conclusie

Het belangrijkste is dat je geeft waar je je goed bij voelt en wat je je kunt veroorloven, óók als dit veel hoger of lager dan de richtlijnen is. Het bruidspaar heeft je tenslotte uitgenodigd omdat ze je er graag bij willen hebben en niet omdat je met een envelopje aan komt zetten.

Meer lezen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash