‘Mijn schoonmoeder noemt haar kleinzoon bij een andere naam’

‘Ze haatte zijn naam bijna net zoveel als dat ze mij haat’

Janine* heeft een stroeve relatie met haar schoonmoeder. Het is zelfs zo erg dat haar schoonmoeder de naam van haar kleinzoon niet accepteert en zijn geboorte al op Facebook aankondigde voordat Janine dat kon doen. Janine is inmiddels helemaal klaar met de koppigheid van haar schoonmoeder en vraagt op Reddit om advies.

Zwanger

“Onze zoon is anderhalf”, begint Janine haar verhaal. “Mijn schoonmoeder haat mij al sinds dag één van mijn relatie met haar zoon. Totdat ik zwanger werd. Ze vond het geweldig om oma te worden en was enorm aardig tegen me. Daarom heb ik de strijdbijl maar begraven.” Janine en haar man hadden de naam van hun toekomstige zoon al bedacht, maar toen ze beviel van het kindje, vonden ze die naam toch niet meer zo goed passen. Dus stelde haar man voor om hun zoontje Emile Alexander te noemen. “Ik weet dat niet iedereen fan zal zijn van die naam, maar wij vinden het prachtig en het past perfect bij onze zoon.”

Bijnaam

Janines schoonmoeder was het daar niet mee eens. “Ze haatte de naam bijna net zoveel als dat ze mij haat. Vervolgens kondigde ze zijn geboorte aan op Facebook, nog voordat ik het kon doen. Daarbij zei ze dat zijn naam Miles was.” Ontzettend ongepast, aldus Janine, en haar man besloot dan ook om het met zijn moeder te bespreken. “Ze zei dat het een bijnaam was, maar veranderde de Facebookpost wel.” Ze schreef toen dat de naam van haar kleinzoon Emile ‘Miles’ Alexander was.

Verwarring

“We vinden de bijnaam die ze verzonnen heeft te ver gaan, want het is geen bijnaam, het is een volledig andere naam die ze hem geeft. Hij begint nu wat woordjes te zeggen, onder andere zijn eigen naam, en ik heb het gevoel dat het hem verwart als zijn oma hem anders noemt dan wij.” Janine’s man is klaar met de vete en vindt dat zijn moeder hem kan noemen hoe zij wil, omdat het haar kleinzoon is.

Respectloos

“Ik heb geprobeerd uit te leggen waarom dit respectloos is. Niet alleen richting mij, maar ook richting Emile. Wie wil nou met een andere naam aangesproken worden? Het is gewoon weer een manier van haar om haar macht te laten zien aan mij. Hij zei dat de enige manier waarop ze dat krijgt, is als ik die macht aan haar geef. Dus zei ik: ‘Oké Thomas’, want dat is zijn naam niet.” Janine blijft haar man nu Thomas noemen, wat hem mateloos irriteert. “Ik weet dat het kinderachtig is, maar ik probeer mijn punt gewoon te maken.”

Janine vraagt zich af of ze onredelijk is. “Ik ben er gewoon klaar mee dat m’n schoonmoeder maar doet wat zij wil en geen rekening houdt met mij, terwijl ik de vrouw van haar zoon ben en de moeder van haar kleinkind. Ze weigert naar mijn kant te luisteren en zegt dan dingen als ‘alles is toch goed tussen ons nu, begin nu niet weer…’. Plus het feit dat ik vind dat mijn man het gewoon moet regelen, het is zíjn moeder en zo laat hij zien dat we samen een front vormen.”

*De naam Janine is gefingeerd. Op het forum doet de man zijn verhaal onder de naam Ok_Kaleidoscope_2314.

Lees ook: ‘Ik heb ruzie met mijn schoonmoeder over het knuffelen van mijn kinderen’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash