Bruin zonder zon: zo breng je zelfbruiner het beste aan

zelfbruiner

Met deze tips voorkom je een oranje gloed of vervelende vlekken

Nu we langzaamaan weer worden verwend met zonovergoten dagen, is een gebruind kleurtje zeker niet ongewenst. Niet iedereen heeft tijd (of zin) om uren te bakken en ook doet de zon niet veel goeds voor je huid. Toch een gebronsd kleurtje á la Jennifer Lopez? Zo pak je dat aan. 

1. Kies het juiste product

Zelfbruiner vind je in tig soorten in maten. Een mousse, spray, serum, lotion of druppels die je met een dag- of nachtcrème mengt: de keuze is reuze. Ieder product heeft z’n voor- en nadelen en ook is iedere huid weer anders. Heb jij een droge huid? Dan kun je beter kiezen voor een voedende bruiningslotion of -mousse. Bij een vette, normale of gemengde huid kan eigenlijk iedere vorm van zelfbruiner gebruikt worden. Het is gewoonweg een proces om de zelfbruiner te vinden die jij fijn vindt om te gebruiken.

2. Bereid je huid voor

Ben je van plan jezelf een zomers kleurtje te geven met je gloednieuwe zelfbruiner? Bereid je huid dan eerst goed voor. Je brengt je zelfbruiner het beste aan nadat je een milde scrub hebt gebruikt onder de douche. Ook is het – indien je dit prettig vindt – verstandig om te ontharen voor het aanbrengen van de zelfbruiner. Droog jezelf vervolgens goed af en smeer je lijf van top tot teen in met een hydraterende body lotion. Zodra de body lotion is ingetrokken in je huid, kun je van start gaan met het gebruiken van je bruiningsproduct.

3. Breng zorgvuldig aan

Je hebt het juiste product gekozen, je huid voorbereid en nu gaat het smeren beginnen. Maar ook dit onderdeel komt nog best wel precies. Om de zelfbruiner het beste aan te brengen, werk je van onder naar boven. Begin bij de bovenkant van je voet en werk vanuit daar naar de zijkant van je voet, je tenen en je enkel. Vervolgens werk je in ronddraaiende bewegingen en lange halen naar boven. Het beste resultaat bereik je met behulp van een tanning mitt, een handschoen die speciaal voor het aanbrengen van zelfbruiner gemaakt is. Let op: probeer wat minder product aan te brengen op je knieën, ellebogen, polsen en knieholtes, zodat je een natuurlijker resultaat bereikt.

4. Besteed extra aandacht aan je gezicht

Het bruinen van je gezicht vraagt om wat extra aandacht. Hierbij is het belangrijk om vooral de plekken in te smeren die normaal gesproken het meeste verkleuren in de zon. Denk hierbij aan je neusbrug, jukbeenderen en voorhoofd. De huid boven je bovenlip, wenkbrauwen en haargrens pakt de zelfbruiner vaak erg goed, dus het is raadzaam om juist op deze plekken wat minder product aan te brengen. Vergeet vervolgens niet om zorgvuldig je handen te wassen, aangezien de zelfbruiner gemakkelijk tussen je vingers blijft plakken.

5. Wees geduldig

Zie je direct na het aanbrengen van je zelfbruiner nog geen bruine kleur? Breng dan niet uit frustratie een nieuwe laag aan, maar wees geduldig. De meeste zelfbruiners ontwikkelen het bruine kleurtje pas na een aantal uur. Breng hierom de zelfbruiner een aantal uur voordat je gaat slapen aan, zodat je wakker wordt met een heerlijk kleurtje. Jij hebt geen zon meer nodig!

Lees ook: Is voorbruinen onder de zonnebank verstandig of juist niet?

Bron: Haarspullen | Beeld: iStock, Nataliia Rudikovskaia