4 signalen dat je kind te veel achter een scherm zit

scherm pexels
Geef jij je kind een maximale ‘schermtijd’ per dag?

Schermen, ze zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Of het nu gaat om je smartphone, een tablet, je laptop of tv, we maken er allemaal wel gebruik van. Dat geldt vaak ook voor onze kinderen. Maar wanneer is die gewoonte ongezond? Wij zetten vier tekenen op een rijtje die vertellen dat je kind mogelijk teveel naar een beeldscherm kijkt.

1. Hoofdpijn

Vierkante ogen, het is een uitdrukking die veel gebruikt wordt als je lang naar een scherm getuurd hebt. Maar een veelvoorkomend ander probleem is nog wat vervelender dan dat: hoofdpijn. Naast het hebben van een wazig zicht, kan dit erop wijzen dat je kind of tiener teveel naar hun beeldscherm staart. Deze fysieke klachten zijn volgens onderzoekster Casherie Bright een teken dat het zelfs de fysieke gezondheid van je kind aantast. De oplossing: direct de schermtijd beperken.

2. Slecht in slaap kunnen komen

De tweede reden tot zorgen is slecht slapen. Een groot deel van de kinderen heeft toegang tot een scherm in hun kamer en volgens een schatting krijgt de helft van alle kinderen te weinig slaap. Slaaponderzoeker Chris Brantner zegt tegen Romper dat een scherm sowieso een negatief effect heeft op de nachtrust, maar bij kinderen is dit effect nog veel sterker. Waarom? “Kinderen zijn gevoeliger voor licht”, aldus Brantner. “Als ze een scherm in het donker gebruiken, worden hun pupillen groter en zorgt het licht dat er minder melatonine wordt aangemaakt. Het gevolg: ze slapen slecht.”

3. Aantasting van hun sociale leven

Wanneer je kind steeds meer achter een scherm zit, ten koste van tijd met vrienden of andere sociale activiteiten, dan kan dit erop wijzen dat het de verkeerde kant opgaat. Let wel: ook online kun je sociale contacten opdoen en dingen samen ondernemen. Echter is het volgens veel opvoedkundigen belangrijk dat er daarnaast genoeg gesport wordt en dat kinderen hun afspraken nakomen. Eerst klusjes in en rond het huis doen, dan achter de computer, is het advies.

4. Plotselinge stemmingswisselingen en liegen

Verandert je lieve en rustige zoon of dochter plotseling in een chagrijnig monster, soms zelfs met woede-uitbarstingen? Dit kan op een schermverslaving wijzen. Helemaal als die stemmingswisselingen optreden na het gebruik van een scherm. Het is dan een soort reactie op het niet meer kunnen doen wat ze het liefste willen. Liegen over het schermgebruik is ook geen goed teken. Liggen je kinderen tot diep in de nacht nog spelletjes te spelen of op hun telefoon te klooien? Tijd voor een goed gesprek. Helemaal als ze er alles aan doen om dit verborgen te houden. Ook hier geldt: spreek duidelijk een maximale dagelijkse schermtijd af.

Andere signalen

Vooral hele jonge kinderen kunnen achterstanden oplopen in hun ontwikkeling als ze niet genoeg geprikkeld worden. En alleen prikkels via een iPad zijn niet genoeg. Je visualisatie-vaardigheden, in andere woorden: het vermogen om iets ‘in je hoofd te zien’, wordt niet genoeg getraind als je alles altijd maar kant-en-klaar op een schermpje te zien krijgt. Merk je dat een kind in je omgeving én wat ontwikkelingsachterstanden heeft, én veel tijd achter een scherm doorbrengt? Wellicht is het tijd om in te grijpen.

Lees ook: Schermtijd: hoeveel minuten is gezond voor je kind en voor jezelf?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Romper | Beeld: Ksenia Chernaya via Pexels