5 tips om zonneallergie te verminderen

zonneallergie

Want voorkomen is beter dan genezen

Na een dagje zonnen kun je te maken krijgen met kleine bultjes die ontzettend gaan jeuken. Dit is zonneallergie. Veel mensen herkennen het probleem, maar gelukkig kun je er iets tegen doen. Althans, je kunt het niet helemaal voorkomen, maar je kunt wel iets doen om de uitslag te verminderen. 

Zonneallergie

Voordat we tips geven om zonneallergie te verminderen, is het goed om te weten wat het eigenlijk precies is. Bij zonneallergie reageert je huid overgevoelig op uv-straling, vaak enkele uren tot dagen nadat je in de zon bent geweest. Vooral bij mensen met een lichte huid of een huid die nog niet aan de zon gewend is, kan dit voorkomen. Je krijgt dan rode bultjes, vochtblaasjes of vlekjes op de huid die in de zon is geweest. Dit zorgt meestal voor enorme jeuk, maar de huid kan ook branderig en warm aanvoelen. Helaas kunnen we het niet helemaal voorkomen, maar met deze tips kun je de uitslag wel verminderen.

1.  Uit de zon

De uv-straling is het sterkst tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Op dat moment kun je beter uit de zon blijven en de schaduw opzoeken. Je kunt op dit tijdstip natuurlijk ook, geheel Spaans, een siësta houden. Denk eraan dat je je te allen tijde goed insmeert.

2. Zonbeschermende kleding

Denk tijdens zonnige dagen goed na over je outfit. Je kunt het beste kiezen voor kleding van katoen of linnen, die beschermen je huid zoveel mogelijk tegen direct zonlicht. Om je gezicht te beschermen kun je een pet of grote zonnehoed opzetten. Het is misschien niet altijd het meest fashionable, maar de volgende dag ben je dankbaar voor je kledingkeuze. Let ook hier op dat luchtige kleding nog steeds uv-straling doorlaat. Insmeren blijft dus belangrijk.

3. Smeren, smeren, smeren

Hadden we al gezegd dat smeren belangrijk was? Wanneer je allergisch bent voor zonlicht moet je je huid beschermen tegen uv A-stralen. Let hier dus op wanneer je zonnebrandcrème koopt. Veel producten beschermen namelijk alleen tegen uv B-straling. Kies verder zonnebrand voor een gevoelige huid. Heb je eenmaal de juiste gevonden? Smeer je dan een half uur voordat je gaat zonnen goed in en herhaal dit iedere twee uur. Blijf je huid ook na het zonnen goed verzorgen. Smeer je bijvoorbeeld in met een after sun, het liefst een die speciaal ontwikkeld is voor mensen met zonneallergie. Geen after sun bij de hand? Komkommer verkoelt de huid ook.

4. Goed afdrogen

Het is erg verleidelijk om een verkoelende duik te nemen in het zwembad of de zee wanneer het heel warm is. Je natte huid is echter nóg gevoeliger voor zonlicht. Vooral als je last hebt van zonneallergie, maar eigenlijk altijd, is het verstandig om je huid goed af te drogen voordat je weer in de zon gaat liggen.

5. Huid laten wennen

Tijdens de eerste zonnige lentedagen kun je alvast beginnen om je huid te laten wennen aan de zon. Begin met een kwartiertje zon per dag en bouw dat langzaam op. Wanneer je dan in de zomer echt wilt zonnen, zal de zonneallergie een stuk minder heftig zijn. Maar, voor de laatste keer: ook in de lente moet je je goed insmeren.

Lees ook: Lifehack: door dit trucje ligt jouw koffer altijd als eerste op de bagageband

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels