Bewezen: op deze leeftijd zijn we het ongelukkigst

chagrijnig

Herken jij jezelf ook hierin?

Tegenslagen kunnen je op ieder moment van je leven overvallen; als je jong bent en zakt voor je eindexamen, als je ouder bent en je relatie verbroken wordt of als je opeens je baan kwijtraakt. Soms kunnen we deze tegenslagen wel goed hebben, maar op déze leeftijd raak je er toch echt van in een dipje. 

Ja, het wordt niet voor niets een midlifecrisis genoemd.

Tegenslagen
Natuurlijk zorgen tegenslagen ervoor dat je minder goed in je vel zit, maar ook zonder noemenswaardige tegenslagen kan het voorkomen dat je je wat minder goed voelt. Dit lijkt ook leeftijdsafhankelijk te zijn; de quarterlifecrisis en midlifecrisis zijn niet voor niets in het leven geroepen. En uit onderzoek is gebleken dat mensen rond hun veertigste echt het ongelukkigst zijn. De midlifecrisis is dus zeker geen fabeltje.

U-vorm
Aan het onderzoek, dat gepubliceerd is in The Economic Journal, dat over de jaren heen werd overgedaan, namen 50.000 volwassenen deel. De deelnemers kwamen uit verschillende landen en waren van verschillende leeftijden. Het onderzoek beweert dat ons geluksgevoel daalt na onze twintiger jaren. Het geluksgevoel bereikt een absoluut dieptepunt wanneer we 40 – 42 jaar oud zijn. Wanneer we de 70-jarige leeftijd bereiken, worden we weer gelukkiger. Een U-vorm dus. Dit effect werd in alle landen gevonden.

Lasten
De verklaring van de onderzoekers voor dit effect is eigenlijk vrij simpel: rond de 40 jaar heb je de meeste lasten op je schouders. Je draagt de zorg voor eventuele kinderen, je ouders hebben meer hulp nodig en leunen zwaarder op hun kinderen en de kans is groot dat je nog steeds een drukke baan hebt. Mensen hebben op deze leeftijd verreweg de meeste verantwoordelijkheden en moeten veel ballen in de lucht houden. Dit zorgt ervoor dat we veel stress ervaren en een ongelukkig gevoel krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk: last van stress? Door dit lekkere voedsel kalmeer je meteen.

Bron: Feeling | Beeld: Unsplash