Goed om te weten: één keer verbranden is al slecht voor je

één keer verbranden

Pas dus goed op!

We hebben het allemaal wel een keertje meegemaakt: verbrand zijn. En hoewel je motto misschien dan wel ‘vandaag tomaatje, morgen chocolaatje’ is, moet je niet vergeten dat verbranden heel erg slecht is voor je huid. Dus ja, ook na één keer verbranden. Wij leggen je uit hoe dat zit.

Huid verbranden

Je loopt snel het risico om te verbranden bij een hoge zonkracht, helemaal wanneer je je onvoldoende insmeert. Bij een kracht van 6, 7 of 8 kan een gevoelige huid binnen 15 minuten al verbranden. Bij verbranding wordt de huid rood, sterven huidcellen af en kan je huid gaan vervellen. Zelfs als je geen lichte huidskleur hebt, kun je verbranden. Hoe vaker dit gebeurt, hoe hoger de kans op huidkanker.

Is één keer verbranden al gevaarlijk?

Op de plek waar je huid is verbrand, kan het DNA in je huid worden aangetast, na een lange blootstelling aan UV-straling. Dit merk je niet gelijk, maar jaren later kan dit grote gevolgen hebben. Onder invloed van celdeling kunnen uit het aangetaste DNA kankercellen ontstaan. “Wanneer je dus één keer verbrandt, zit er al schade in je DNA”, stelt Annebel Schipper van KWF Kankerbestrijding. Eenmalige verbranding heeft dus vervelende gevolgen. Mocht het je vaker overkomen, dan is de kans op deze gevolgen natuurlijk groter.

Verbranding bij kinderen

Op lange termijn kunnen de gevolgen van een eenmalige verbranding bij jonge kinderen enorm ingrijpend zijn. De celdeling van kinderen gaat sneller dan bij volwassenen. Daarnaast is de huid nog in ontwikkeling. Het risico op huidkanker is bij kinderen dus vele malen groter. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe meer bescherming ze nodig hebben tegen de zon. Het verstandigst is om kinderen – en vooral baby’s – helemaal uit de zon te houden.

Wat kun je doen tegen verbranding?

Smeer jezelf goed in voordat je de zon in gaat. Doe dit met zonnebrand met een hoge beschermingsfactor. Vooral tussen 12:00 uur en 15:00 uur is meerdere keren smeren een must, de zonkracht is dan namelijk het sterkst. Daarnaast is het belangrijk om de lichaamsdelen in te smeren die vaak vergeten worden, zoals je oren, rug of hoofdhuid. Bij het gebruik van sommige medicijnen kun je extra gevoelig zijn voor de zon. Als je ontstekingsremmers of antibiotica gebruikt, moet je je huisarts of apotheker navragen of je in de zon mag komen. Mocht je al verbrand zijn, dan is een goede aftersun met aloë vera een fijne oplossing. Het werkt kalmerend, hydraterend en is verkoelend.

Lees ook: Deze signalen wijzen erop dat jouw relatie op z’n eind is

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Tips & Weetjes, MAX Vandaag | Beeld: Pexels