Heb jij ook zo’n slecht richtingsgevoel? Hier kan het aan liggen

slecht richtingsgevoel

Dit wisten wij nog niet!

Vertrouw jij blind op je navigatie als jij onderweg bent, omdat je doodsbang bent om verkeerd te rijden? Dan weet jij vast en zeker ook van jezelf dat je een slecht richtingsgevoel hebt. Enne, dat kan soms flink vervelend zijn. Maar heb jij er regelmatig last van? Dan is de kans aanwezig dat je (een milde vorm van) ruimtelijke dyslexie hebt.

Ruimtelijk driedimensionaal

Je hebt mensen die een slecht richtingsgevoel hebben, maar dat keer honderd heet ruimtelijke dyslexie. Het is een aangeboren aandoening. Ruimtelijke dyslexie wordt ook wel Developmental Topographical Disorientation genoemd, afgekort: DTD. Een neuroloog beschrijft het als volgt: “Mensen met DTD hebben een totaal gebrek aan talent om een ruimtelijk driedimensionaal plan te maken in hun hersenen op basis van wat hun ogen doorsturen vanuit de omgeving”, aldus neuroloog Phyllis Vanwalleghem.

Slecht in oriëntatie

Ze vervolgt: “Je hebt mensen die meteen weten waar het noorden ligt en dus goed zijn in oriëntatie. Je hebt de gemiddelde persoon die even de omgeving moet scannen om te zien aan welke straatkant hij of zij zich bevindt en dan heb je degenen die slecht zijn in oriëntatie en zich dus echt grondig moeten situeren. Op dat alleruiterste puntje van het spectrum bevinden zich degenen met ruimtelijke dyslexie. Zij zijn zo onnoemelijk slecht in oriëntatie dat het zeer storend is en hen zelfs invalideert.”

Zeldzaam

De aandoening is heel zeldzaam, dus als je altijd verdwaalt, is de kans nog steeds niet heel groot dat je meteen last hebt van ruimtelijke dyslexie. Denk je er toch last van te hebben? Volgens de neuroloog kun je een aantal dingen doen om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. “Vraag altijd dat men de weg aan je uitlegt aan de hand van visuele steunpunten. Bijvoorbeeld: ‘Wandel tot aan het postkantoor. Daar zie je een rood vlaggetje wapperen. Loop tot aan dat vlaggetje.’ Ook de gps brengt je al een heel eind. Die hulpmiddelen gaan er niet voor zorgen dat je plots heel goed wordt in oriëntatie, maar ze maken je leven wél gemakkelijker.”

Lees ook: Aha: op deze leeftijd zien we er het aantrekkelijkst uit

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Happy in Shape, Marie Claire | Beeld: Pexels