Huidverzorging bij eczeem: kalmeer en herstel je geïrriteerde huid 

Dit kun je ertegen doen

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die gepaard gaat met ontsteking, roodheid, jeuk en irritatie. Het kan erg vervelend zijn en invloed hebben op je dagelijks leven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je geïrriteerde huid te kalmeren en te herstellen. In dit artikel zullen we enkele tips en aanbevelingen bespreken voor huidverzorging bij eczeem. Laten we beginnen! 

Een milde reiniger gebruiken 

Bij eczeem is het belangrijk om je huid voorzichtig te reinigen. Het gebruik van agressieve zepen en reinigingsmiddelen kan de huid verder irriteren en uitdrogen. Kies in plaats daarvan voor een milde reiniger die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid, zoals de Toleriane reinigingsgel. Deze reiniger is zacht en verzorgend, en helpt om de huid te reinigen zonder de natuurlijke barrière te beschadigen. Gebruik lauw water in plaats van heet water, omdat heet water de huid kan uitdrogen. 

Hydratatie is een must 

Een goede hydratatie van de huid is cruciaal bij de behandeling van eczeem. Kies voor een vochtinbrengende crème die hypoallergeen en vrij van irriterende stoffen is. Gebruik een crème die speciaal ontwikkeld is voor de gevoelige en intolerante huid. Breng de crème royaal aan op de huid, vooral na het douchen of baden, om het vocht vast te houden en de huidbarrière te versterken. 

Vermijd mogelijke triggers 

Bepaalde stoffen en omgevingsfactoren kunnen eczeemklachten verergeren. Probeer te identificeren welke triggers jouw huid irriteren en vermijd ze zoveel mogelijk. Voor sommige mensen kunnen bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivel of gluten, eczeemklachten veroorzaken. Daarnaast kunnen extreme temperaturen, droge lucht en synthetische stoffen in kleding ook bijdragen aan huidirritatie. Houd een dagboek bij om patronen te herkennen en pas je levensstijl aan om mogelijke triggers te vermijden. 

Kalmeer je geïrriteerde huid met natuurlijke remedies 

Naast de hierboven genoemde huidverzorgingsmaatregelen, zijn er ook natuurlijke remedies die kunnen helpen om je geïrriteerde huid te kalmeren. Kamillethee bijvoorbeeld, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan gebruikt worden als een kompres op de aangetaste huid. Daarnaast kan het aanbrengen van een koude kompres verlichting bieden bij jeuk en roodheid. Zorg ervoor dat je de kompres niet te lang op de huid laat liggen om bevriezing te voorkomen. 

Herstel je huid en geniet weer van een gezonde huid 

Eczeem kan een uitdaging zijn om mee om te gaan, maar met de juiste huidverzorging en aandacht kun je je geïrriteerde huid kalmeren en herstellen. Gebruik milde reinigers, hydrateer je huid goed, vermijd triggers en probeer natuurlijke remedies om verlichting te bieden. Raadpleeg altijd een dermatoloog als je ernstige of aanhoudende eczeemklachten hebt. Vergeet niet, een gezonde huid is mogelijk, en met de juiste zorg kun je weer genieten van een comfortabel leven! 

Beeld: Pexels