Experts adviseren: kind met snotneus kan gewoon naar de opvang

kind snotneus naar opvang

Is je kind snotterig? Dan zou de opvang geen probleem moeten zijn, zo stellen artsen

Het komt vaak voor bij jonge kinderen: een snottebel, kuchje of een loopneus. Ben je in dit geval genoodzaakt om je kind thuis te houden van de opvang? Volgens de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektenbestrijding (NVIB) en AJN Jeugdartsen Nederland is kans dat ze andere kinderen ziek maken ‘acceptabel laag’.

Negatieve gevolgen voor economie

De twee medische verenigingen roepen nu op om de landelijke regels omtrent het thuishouden van snotterige kinderen van de opvang aan te passen. Vanwege het coronavirus wordt nu geadviseerd om kinderen met een kleine verkoudheid thuis te houden, om zo de kans op eventuele besmetting te voorkomen. Volgens de NIVB en AJN zouden jonge kinderen juist wel naar de opvang moeten, omdat het slecht kan zijn voor de ontwikkeling van kinderen om niet te gaan. Daarbij blijven ouders met snotterige kinderen vaak zelf ook thuis van het werk, wat negatieve gevolgen heeft voor de economie.

Coronatest onaangenaam voor jonge kinderen

Medische verenigingen zien dat tegenwoordig met name veel baby’s en jonge kinderen worden getest op het coronavirus. Deze testen worden niet afgenomen op advies van de dokter, maar omdat een negatief testresultaat nodig is om kinderen naar de opvang te laten gaan. “De test is voor kinderen op zijn minst onaangenaam tot soms zelfs traumatiserend”, stellen de verenigingen. Bij een coronatest wordt onder andere een lang wattenstaafje tot achterin de neusholte gedrukt, wat erg pijnlijk en irriterend kan zijn.

Alternatieve oplossing

Een goede oplossing zou volgens de verenigingen zijn om alleen kinderen van de opvang te weren die in aanraking zijn gekomen met volwassenen die positief op het virus zijn getest. Is de volwassene negatief getest op het virus? Dan kunnen kinderen gewoon weer naar de opvang. Ook opperen de experts om kinderen onder de vier jaar alleen te testen als ze naast verkoudheidsklachten ook koorts hebben.

RIVM richtlijnen

Veel ouders ondervinden veel lasten met de huidige protocollen waarbij snotterende kinderen thuis moeten blijven. Dit blijkt uit de vele telefoontjes die ouderorganisatie Boink dagelijks krijgt. Het RIVM heeft momenteel vastgesteld dat kinderen met klachten thuis moeten blijven. Missen ze een week of langer opvang of school? Dan mogen ouders een coronatest aanvragen. Ouders kunnen in gesprek gaan met de kinderopvang en aangeven wanneer ze klachten als chronisch probleem erkennen, zo adviseert het RIVM. Bij chronische verkoudheidsklachten moeten kinderen gewoon naar de opvang of school kunnen. Voor verder advies kunnen ouders contact opnemen met de GGD.

Lees ook: Cruciaal stappenplan: dit moet je doen als je kind hete thee over zich krijgt

Bron: AD | Beeld: Needpix