Dit is hoe je je lippen het beste kunt beschermen tegen de zon

lippen beschermen zon

Ja, ook je lippen kunnen verbranden door de zon

Je brengt al minstens om de twee uur zonnebrandcrème aan op je armen, benen en gezicht. We zien dit als vanzelfsprekend, maar de kans is groot dat je waarschijnlijk een heel belangrijke plek overslaat: je lippen. Net als de rest van je huid kunnen je lippen beschadigd raken door de zon, wat kan leiden tot verbranding, vroegtijdige veroudering en zelfs huidkanker. Dit is hoe je je lippen kunt beschermen tegen de zon.

Kunnen je lippen verbranden door de zon?

Ja, de zon kan je lippen beschadigen en verbranden, net als de rest van je huid. “De lippen zijn vatbaar voor het voorstadium van kanker, actinische keratose, plaveiselcelkankers en zelfs de meest dodelijke vormen van huidkanker, melanomen”, vertelt dermatoloog Deanne Robinson aan Good Housekeeping. Een actinische keratose (wat de medische vakterm is) kan zich voordoen als een ruwe, rode, schilferige plek of een deel dat chronisch droog aanvoelt.

Onderlip vs. bovenlip

De onderlip loopt meestal meer schade door de zon op dan de bovenlip. Als de zon boven je hoofd zit, zal het de onderlip raken en wordt de bovenlip relatief gespaard wat betreft blootstelling aan de zon. Water (op het strand of in het zwembad) en sneeuw (zoals tijdens het skiën) kunnen echter wel weer de stralen op de bovenlip weerkaatsen. Een goede bescherming is dus erg belangrijk. Daarbij kan je niet alleen een (tijdelijke) rode, pijnlijke verbranding op de lippen krijgen, want na verloop van tijd kan te veel UV-blootstelling leiden tot een ruw of leerachtig uiterlijk, afbraak van collageen, verwijding van bloedvaten en precancereuze vlekken.

Wat is het beste zonnescherm voor lippen?

Tegenwoordig zien we in steeds meer drogisterijen goede lipverzorgingsproducten die een hoge SPF-factor bevatten. Ook bevatten deze producten vaak de actieve minerale ingrediënten titaniumdioxide en/of zinkoxide en werken daarom anders dan zonnebrandmiddelen voor de huid. Kies er een met een SPF van minimaal 30 en breng elke 90 tot 120 minuten opnieuw aan of na eten of drinken, raadt dr. Robinson aan. Getinte formules bieden daarnaast mogelijk nog een betere bescherming omdat het pigment een fysieke barrière vormt over de lip voor extra bescherming.

Welke lipverzorging je beter niet kunt gebruiken

Lipverzorging met een heldere glans zonder zonnebrandcrème is het slechtste product om op je lippen te smeren voordat je de zon in gaat. Zo kan namelijk het UV-licht nog beter in de huid doordringen. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw op zonnige dagen, draag een hoed met een brede rand en probeer de zon te vermijden tijdens de piekuren van 10.00 tot 16.00 uur.

Lees ook: Dit is waarom je iedere dag citroenwater zou moeten drinken

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Pixabay