Om déze reden kun jij beter drie maanden wachten om zwanger te worden na de pil

pil

Aha!

Veel vrouwen stoppen met de pil als ze een grote kinderwens hebben. Toch is het verstandig om minstens drie maanden te wachten om zwanger te worden nadat je bent gestopt met de pil. Dit is gebleken uit onderzoek van onder andere het Radboudumc in Nijmegen. Maar waarom kan je beter drie maanden wachten? Wij leggen het je uit. 

Stilstaan

Uit het onderzoek is gebleken dat vrouwen die minstens drie maanden wachten om zwanger te worden na de pil, een kleiner risico lopen om complicaties te krijgen tijdens de zwangerschap. Echter, gaat dit volgens gynaecoloog Marc Spaanderman – een van de onderzoekers – om kleine getallen. “Maar het is voldoende om erbij stil te staan: wie zwanger wil worden, kan daar beter even mee wachten, tot drie maanden na het stoppen met de anticonceptiepil”, aldus Spaanderman.

Zwangerschapsvergiftiging

Als er wordt gekeken naar andere cijfers, krijgt zo’n drie procent van de zwangere vrouwen in Nederland te maken met zwangerschapsvergiftiging. Uit het onderzoek van het Radboudumc is gebleken dat het risico op een vergiftiging 30 tot 40 procent groter is als je binnen die cruciale drie maanden zwanger raakt.

“Dan heb je het uiteindelijk over zo’n vier procent van de vrouwen die binnen drie maanden zwanger worden”, laat Spaanderman weten. “Het gaat om een beperkt risico, maar het is wel een serieus probleem. Het is een ziekte van de bloedvaten, het ‘wegennet’ van het lichaam, en dat kan tot serieuze en zeer diverse klachten leiden.”

Vroeggeboorte

Een zwangerschapsvergiftiging kan erg gevaarlijk zijn, omdat het in sommige gevallen kan leiden tot een vroeggeboorte. Ook een vroeggeboorte komt volgens de onderzoekers vaker voor, maar dat geldt wel voor alle vrouwen die voorheen de pil slikten. Hoe het gebeurt is nog niet bekend, maar hoogstwaarschijnlijk komt dit doordat het wat tijd kost om al die hormonen van de pil uit je lichaam te krijgen.

Lees ook: Ah oh: van déze kindernamen krijgen ouders het meest spijt

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Vriendin | Beeld: Pixabay