Opgezwollen voeten in de zomer? Dit is hoe je dat voorkomt

opgezwollen voeten

Onschuldig kwaaltje of teken dat er iets ergs aan de hand is?

Misschien is het je wel eens overkomen: je wilt je leukste paar schoenen aantrekken, maar tot je grote schrik lijken ze opeens niet meer te passen. Je voeten en enkels zijn opeens ontzettend opgezwollen, zonder dat je het door hebt gehad. Het komt vaker voor dan je denkt en hoeft helemaal geen reden tot zorgen te zijn. Wij zetten de feiten voor je op een rijtje.

Opgezwollen voeten

Het ene moment is er niks aan de hand, en een dag later passen je schoenen opeens niet meer. Het kan je zo maar overkomen! Dit wordt meestal veroorzaakt door ophopend vocht, ook wel een “oedeem” genoemd. Het komt vooral voor in de zomer en kan binnen enkele dagen verschijnen. Meestal is het onschuldig, en heb je nergens last van behalve wat knellende schoenen, maar toch is het verstandig goed op te letten. Het kan namelijk ook een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen.

Oorzaken

Als je puur last hebt van wat verdikking rond je voeten en enkels is er meestal niks aan de hand. Door de hitte houd je meer vocht vast. Bovendien kan ook een levensstijl met weinig beweging leiden tot het vasthouden van extra vocht. Veel zout eten zorgt ook voor het vasthouden van vocht en voor weinig water drinken geldt hetzelfde.

Voorkomen

Blijf dus ook in de zomer lekker in beweging, dat is goed voor de doorbloeding. Zo kan je bloed dat vocht weer afvoeren. Veel water en minder zout eten zijn ook een verstandige keuze. Door veel te drinken houd je je vochthuishouding in balans. Je lichaam kan het teveel aan vocht zo namelijk makkelijker afvoeren. Voorkom verder dat je veel stilstaat. Moet je staan voor je werk? Wissel dan af en toe van het been waarop je je gewicht rust, of loop elk uur een paar minuten een rondje. Ook wisseldouches of een koud voetenbadje kunnen helpen om de doorbloeding te bevorderen. En ten slotte: lekker met de benen omhoog in een luie stoel is dus hartstikke goed voor je! Zo heeft de zwaartekracht immers geen kans om nog meer vocht naar je voeten te voeren.

Reden tot zorgen

Hoewel het meestal onschuldig is, kunnen opgezwollen voeten ook een teken zijn van onderliggende medische problemen. Is de huid bijvoorbeeld rood en glanzend? Dat is een goede waarschuwing dat er meer aan de hand is! Ook blauwe plekken kunnen een teken zijn van een dieper probleem. Wanneer je last hebt van pijnlijke voeten of enkels is het natuurlijk altijd verstandig dit door een arts te laten checken. Onderliggende medische oorzaken kunnen dingen zijn als een verstuiking, slecht werkende aders, maar ook aandoeningen aan je schildklier, hart, lever, of nieren.

Lees ook: Altijd koude handen en voeten: dit is de mogelijke oorzaak

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels, Daria Shevtsova