Afvallen? Deze alcoholische dranken kun je blijven drinken!

witte wijn

Er zijn genoeg lekkere opties

We weten allemaal dat een gezond voedingspatroon en regelmatige lichamelijke inspanning essentieel is wanneer je wat kilo’s kwijt wil raken. Ook het minderen wat betreft alcoholische versnaperingen is een belangrijke factor bij het afvallen. Mocht je af en toe toch willen genieten van een drankje, dan zijn er gelukkig een aantal caloriearme opties. 

Alcohol is en blijft ongezond

Diëtiste Desiré van der Kruk ging in gesprek met Libelle over de invloed van alcohol op de vetverbranding. “De gemiddelde Nederlander drinkt één glas alcohol per dag en met oog op de vetverbranding zou dat ook niet meer moeten zijn”, begint van der Kruk haar verhaal. “Helemaal niet drinken is het beste. Hoewel één glas per dag misschien geen grote invloed heeft op je gewicht, kan het wel bijvoorbeeld het risico op kanker vergroten”, legt ze uit. Ze stelt dat alcohol een slechte invloed heeft op je vetverbranding. “Alcohol wordt namelijk door je lichaam omgezet in onder andere aceetaldehyde, een stof die giftig is voor je lichaam. Bij een overschot kan het je DNA beschadigen en het herstel van DNA belemmeren”, vertelt van der Kruk. “Je lichaam wil aceetaldehyde daarom zo snel mogelijk afbreken. Andere processen komen daardoor op een lager pitje te staan, zoals je vetverbranding. Je slaat dan sneller energie op in lichaamsvet, met name rondom de buik.”

Caloriebom

Van der Kruk wijst erop dat er meerdere redenen zijn waarom je van alcohol aan kunt komen in vet. Ze zegt: “Één daarvan is dat alcohol een hoop calorieën bevat.” Ook gaat het drinken van alcohol vaak gepaard met vet en ongezond eten. “Daarnaast is het vaak zo dat alcohol en ongezond eten, zoals bittergarnituur of chips, hand in hand gaan, waardoor alcohol vaak een ongezond startpunt is voor nóg meer ongezonde dingen”, legt van der Kruk uit.

“Uit een onderzoek onder bierdrinkers blijkt dat dan ook dat een dagelijkse inname van 500 milliliter bier sterk wordt geassocieerd met buikvet”, gaat Van der Kruk verder. Ze vergelijkt de verschillende maten van alcoholinname met elkaar. “Volgens een ander onderzoek, waarin drank in het algemeen werd onderzocht, worden vier glazen alcohol óf meer gelinkt aan een toename van buikvet. Het effect is het laagst bij mensen die één glas alcohol per dag- óf minder dan dat drinken.”

Drankjes met minder calorieën

Van der Kruk maakte een lijstje met dranken met de minste calorieën voor degenen die (volkomen begrijpelijk) tóch af en toe een lekker drankje willen doen. Dus bij deze:

  • Champagne
  • Droge witte wijn
  • Rosé
  • Gin tonic (gebruik light-tonic)
  • Rum cola (gebruik cola zero of cola light)
  • Vodka lime spritz

Heb jij nog een aanvulling op dit lijstje? Laat het ons vooral weten!

Lees ook: ‘Vraag van vandaag: is citroenwater echt zo gezond?’

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Libelle | Beeld: Pexels