‘Kan ik mijn vriendin ten huwelijk vragen terwijl haar vader net is overleden?’

vriendin aanzoek

Haar vader stierf vlak voor het geplande aanzoek

Stefan* en zijn vriendin Thirza zijn over iets meer dan een week precies zeven jaar samen. Stefan was van plan haar ten huwelijk te vragen op hun jubileum en is al maanden bezig met de voorbereidingen van het aanzoek. Tot ieders grote verdriet is de vader van zijn vriendin een paar dagen geleden onverwacht overleden. Hierdoor twijfelt Stefan of het nog een goed idee is om haar ten huwelijk te vragen.

Lang samen

“Mijn plan was altijd al om haar een aanzoek te doen op ons jubileum, maar elk jaar hiervoor leek het te vroeg”, begint Stefan zijn verhaal. “We zijn al vrij jong begonnen met daten en ik wilde het haar niet vragen toen we nog op de universiteit zaten of voordat ik een vaste baan had. Maar nu zijn we allebei afgestudeerd en heb ik een goede baan, waardoor dit als het perfecte moment voelt om het te doen”, gaat hij verder.

Voorbereidingen

Stefan heeft de ring drie maanden geleden al uitgezocht en is inmiddels klaar met alle andere voorbereidingen voor het aanzoek. “Ik ben niks geks of openbaars van plan, omdat ik weet dat ze dat vreselijk zou vinden”, vertelt hij. Stefan wil haar ten huwelijk vragen op de boerderij van zijn familie, waar ze op dat moment alleen zullen zijn. “Verder heb ik nog wel een aantal leuke verrassingen voor Thirza in petto”, voegt hij toe. De enige mensen die weten dat hij van plan is een aanzoek te doen, zijn zijn ouders. Ook wist de vader van zijn vriendin af van het geplande aanzoek.

Overleden

“Helaas is de vader van Thirza een paar dagen geleden, onverwacht overleden”, vervolgt Stefan zijn verhaal. “Hij kreeg een hartaanval en viel letterlijk dood neer.” De dagen die daarop volgden waren natuurlijk vreselijk voor zijn vriendin, maar ook Stefan ging het overlijden van zijn schoonvader niet in de koude kleren zitten. “Ze had een hele goede band met haar vader en hij was als een tweede vader voor mij. Niemand van ons heeft ooit eerder met een verlies als dit te maken gehad”, vertelt hij. Het afscheid van zijn schoonvader is inmiddels geweest.

Twijfel

Door het overlijden van de vader van zijn vriendin Thirza, twijfelt Stefan enorm of hij het aanzoek door moet laten gaan. “Ik weet dat het voor sommige mensen misschien krankzinnig klinkt, maar ik overweeg nog steeds om het aanzoek over een paar dagen door te zetten”, zegt hij. Hiervoor heeft hij verschillende redenen, hij noemt de twee belangrijkste.

“Ten eerste denk ik dat dit echt is wat haar vader gewild zou hebben. Hij moest bijna huilen toen ik hem vertelde dat ik een aanzoek aan Thirza wou gaan doen, wat uitzonderlijk is voor iemand die eigenlijk nooit zijn emoties toont”, legt Stefan uit. Hij vertelde het haar vader een paar weken geleden en die was compleet in de wolken door de mededeling. “Het voelt dan ook als een soort nachtmerrie dat hij letterlijk een week voordat hij ons zag verloven stierf. Ik denk niet dat hij zou willen dat ik wacht en ik denk dat Thirza het daarmee eens zou zijn. “Ten tweede denk ik dat iedereen momenteel baat heeft bij een beetje goed nieuws, vooral mijn vriendin en haar familie. Er is niemand in één van onze families die niet blij zal zijn als we ons verloven”, stelt hij.

Ongepast

Maar aan de andere kant is Stefan enorm bang om egocentrisch over te komen. “Vooral tegenover de mensen die niet weten dat ik dit al maanden van plan ben. Ik wil totaal niet ongevoelig of egoïstisch zijn, maar ik wil het ook gewoon niet langer uitstellen”, meldt hij. Zijn ouders hebben beiden een verschillende mening over wat hun zoon zou moeten doen volgens hen. “Mijn moeder zegt dat ik het zaterdag moet doen en mijn vader vindt dat ik moet wachten. Ik kan de mening van iemand anders niet vragen, omdat ik het aanzoek graag geheim wil houden. Wat adviseren jullie mij?”, beëindigt Stefan zijn verhaal.

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. De man doet zijn verhaal onder de naam ThrowRAG97 op Reddit. 

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Reddit | Beeld: Adobe Stock