Dilemma: ‘Moet ik mijn vriendin een huwelijkscadeau geven als zij me dat niet gaf?’

huwelijkscadeau

Ze vraagt zich af of ze haar vriendin wel een cadeau wil geven

Als je in het huwelijksbootje stapt, draait de dag om de liefde tussen jou en je toekomstige man of vrouw. Toch is het ook leuk om na afloop te zien wat voor cadeaus je van je gasten hebt gekregen. Silvie* kreeg tijdens haar bruiloft geen cadeau van een van haar beste vriendinnen. Nu stapt haar beste vriendin in het huwelijksbootje en vraagt ze zich af of ze wel of niet een cadeau moet geven.

Geen huwelijkscadeau

“Toen ik trouwde, was ik verbaasd dat een van mijn beste vriendinnen ons geen cadeau had gegeven”, vertelt de vrouw aan Purewow. “Ik was een van de eersten van onze vriendinnengroep die trouwde, maar al mijn andere vrienden gaven ons wel een cadeau”, vervolgt ze. “Mijn vriendin had ons een prachtige kaart gegeven – ze had er dus wel moeite in gestopt – maar toen we de envelop openden waren we verbaasd dat er niks in zat.”

Vijf jaar later

Inmiddels is het vijf jaar later en binnenkort gaat Silvies vriendin ook trouwen. Daardoor staat Silvie voor een dilemma. “Mijn vriendin is er nooit over begonnen dat ze ons geen cadeau gaf. Dat ze ons geen cadeau gaf heeft onze vriendschap – godzijdank – nooit beïnvloed. Ze gaat binnenkort zelf trouwen en geeft net zo’n grote bruiloft als wij hadden, maar nu vraag ik me af: wat moet ik doen? Moet ik mijn vriendin een trouwcadeau geven, terwijl ik er nooit een van haar kreeg?”

Wel of geen cadeau?

Er zijn geen regels over wat voor cadeau of over hoeveel geld je een bruidspaar precies moet geven. De een geeft een heel kostbaar cadeau, terwijl een ander een kleiner cadeau geeft. Als iemand het niet breed heeft, is het bovendien gek om een groot cadeau te verwachten van diegene. Elke situatie is natuurlijk anders, maar wat kan Silvie het beste doen?

Advies

De bruiloft van Silvie is inmiddels vijf jaar geleden en ze was de eerste van haar vriendinnen die trouwde. Het kan natuurlijk zijn dat Silvies vriendin nog niet beter wist of het niet breed had. Myka Meier is de oprichter van Beaumont Etiquette en deelt wat zij in de situatie van Silvie zou doen. Moet Silvie haar vriendin toch een cadeau geven? ‘Ja!’, begint Myka overtuigd tegen Purewow. “Je moet slechte etiquette niet met slechte etiquette beantwoorden. Het is belangrijk om een goed doordacht huwelijkscadeau te geven, ook als iemand jou geen cadeau gaf. Door een geschenk te geven uit je je dankbaarheid naar het bruidspaar toe dat je bent uitgenodigd én feliciteer je het stel.” Wedding planner Jennifer Brisman is het hiermee eens. “Als je op iemands bruiloft mag komen, geef je een cadeau.” Wel voegt ze daar aan toe dat je niet per se het grootste cadeau hoeft te geven. “Geef iemand iets waarbij je een goed gevoel hebt. Ook als je geen of een slecht doordacht cadeau kreeg.”

Wat zou jij in de situatie van Silvie doen?

Lees ook: Zes dingen die je absoluut niet moet doen als je te gast bent op een bruiloft

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Purewow | Beeld: Unsplash

*De namen zijn voor dit artikel gefingeerd.