Relatiebreuk na vreemdgaan? Veel mensen blijven tóch bij hun partner

Maar een klein deel van de mensen verlaat hun partner als hij of zij is vreemdgegaan

Heeft je partner een scheve schaats gereden? Dumpen die handel! Tenminste, dat is wat we roepen. In de praktijk gaat dat wel anders. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen toch verder gaan met hun lief nadat hij of zijn naast de pot heeft gepist.

Relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven vermoedt dat veel mensen vreemdgaan eigenlijk niet zo erg vinden.

Vreemdgaan

We moeten er in een monogame relatie niet aan denken dat je lief vreemdgaat. Toch wijzen verschillende onderzoeken uit dat het vaker gebeurt dan we willen. Hoewel de cijfers niet allemaal hetzelfde zeggen, wijst het gemiddelde uit dat tussen de 30 en 40 procent van de Nederlanders in een relatie vreemdgaat. Misschien denk je wel dat mensen hun relatie meteen eindigen wanneer hun vriend of vriendin is vreemdgegaan, maar dat is niet het geval.

Verder met relatie

Slechts 14 procent van de vrouwen beëindigt haar relatie als haar partner is vreemdgegaan. Onder mannen ligt dat percentage iets hoger: 18 procent van hen beëindigt de relatie nadat ze zijn bedrogen, zo schrijft Cosmopolitan. Erg weinig, zo vinden de meesten. Relatiepsycholoog Jean-Piere van de Ven heeft hier wel een verklaring voor. “Het ligt er natuurlijk erg aan of het gaat om een dronken zoen of een affaire van drie jaar, maar mijn vermoeden is dat veel mensen vormen van vreemdgaan eigenlijk niet zo erg vinden”, zo vertelt hij aan Cosmopolitan.

Reden

De relatiepsycholoog verklaart dat het niet te maken heeft met een gebrek aan eigenwaarde, maar juist omdat mensen wel zeker zijn van zichzelf. “Veel mensen hebben voldoende zelfvertrouwen om niet in paniek te raken als de partner is vreemdgegaan.” Dat betekent daarentegen niet dat iemand niet gekwetst is. “Mensen voelen zich wel afgewezen en gekrenkt, maar diep van binnen weten ze dat niet zijzelf een probleem hebben, maar hun partner die is vreemdgegaan.”

Lees ook: 6x Wat je niet moet verzwijgen in een nieuwe relatie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Pexels