10 dingen die meisjes niet wordt geleerd, maar die ze wel zouden moeten weten

meisjes

Wat had jij graag eerder in het leven willen leren?

Waar we op de middelbare school alles over het mitochondrion en de stelling van Pythagoras hebben geleerd, zijn er bepaalde andere zaken die ons inziens wat meer aandacht verdienen. Denk bijvoorbeeld aan belastingaangifte doen of een hypotheek regelen. En wat dacht je van het taboe rondom menstruatie doorbreken? Ook het internet vindt dat er heel wat dingen zijn die vooral meisjes niet wordt geleerd, maar die ze wel zouden moeten weten. Wij zetten ze op een rijtje. 

Eye-openers

Hoe vaak we in het leven wel niet hebben gedacht ‘hadden we dat maar eerder geweten’, valt niet meer op twee handen te tellen. Ook veel anderen kampen met deze gedachte. Op het forum Reddit werd daarom de thread ‘Vrouwen van Reddit, wat is iets dat elk meisje zou moeten weten, maar dat hen nauwelijks wordt geleerd?’ gestart. Al snel stroomden de reacties binnen onder de thread: de teller staat inmiddels op meer dan zestienduizend comments.

Sommige van deze reacties zijn een echte eye-opener en andere zijn uitstekende reminders voor niet alleen de jonge meisjes in ons leven, maar ook voor onszelf. Van hoe je een band verwisselt tot weten dat het oké is om grenzen te stellen. Wij verzamelden de meest populaire antwoorden van de virale Reddit-thread.

1. Tips voor menstruatie

In het biologieboek van vroeger werden er hooguit een paar zinnen gewijd aan de menstruatiecyclus van meisjes en vrouwen. Toch best opmerkelijk, aangezien de helft van de wereldbevolking ongesteld wordt – en dus ook te maken krijgt met de problemen en ongemakken hiervan. Als je mazzel had kreeg je wat tips van je moeder of van je oudere zus, maar anders moest je het zelf zien uit te vogelen.

Op Reddit delen gebruikers enkele life saving tips als het aankomt op menstruatieongemakken. “Magnesium helpt met menstruatiekramp als je het als een dagelijkse vitamine slikt. Het heeft mijn leven al zo vaak gered”, zo schrijft gebruiker mdaws7. Ook gebruiker InannasPocket deelt haar wijsheid: “Het is best normaal om diarree of rare ontlasting te hebben als je ongesteld bent. Sorry, maar het is echt een ding. Maar als je dit leest, ben ik blij dat je dit niet pas op je dertigste leert, net als ik.”

2. Financiële onafhankelijkheid

Meisjes zouden veel meer moeten leren over financiën en financiële onafhankelijkheid, vinden veel Reddit-gebruikers. “Als een jongen, is dit echt iets wat ik mijn toekomstige dochters ga leren. Geld is niet iets ‘voor jongens’, het is voor iedereen”, aldus AweDaw76. Ook Pepperspray24 vindt dat meisjes hier meer over zouden moeten leren. “Hoe je onderhandelt over je salaris, over salarisverhoging, etc. Te veel van ons (meisjes én jongens) leren niet hoe we voor onszelf moeten opkomen en weten niet hoeveel we waard zijn.” MrsRobertshaw deelt een belangrijke tip: “Er is een goede podcast hierover: She’s on the money. In oudere afleveringen wordt in feministische millennialjargon verteld over aandelen en hypotheken en dat soort dingen.”

3. Zwangerschapstesten doen

Bang dat je zwanger bent? Voel je dan niet beschaamd als je een zwangerschapstest in de winkel haalt. “Het is geen schande om een zwangerschapstest te doen. Sterker nog, als er iets raars is met je hormonen/lichaam dat je nog niet vaker hebt meegemaakt, is het altijd beter om voor de zekerheid een test te zoen. Zelfs als er een kleine kans is dat je zwanger bent, doe toch gewoon de test en dan weet je het zeker. Ik heb nu al zo vaak gehoord van volwassen vrouwen die er zo lang over twijfelen om een zwangerschapstest te doen en uiteindelijk slecht nieuws te horen krijgen”, vertelt Reddit-gebruiker Oookulele.

Ook EnvironmentalDesk181 beaamt dat het heel normaal is om een zwangerschapstest te doen. “Ik woon in een huishouden van meisjes. We hebben in de badkamer een pak met testen liggen, net als dat er tampons en wc-rollen liggen. Het gebeurt. Wij zijn liever voorbereid.”

4. Hoe je voor jezelf opkomt bij de dokter

Kom je als meisje bij de huisarts met hevige menstruatiepijn? Dan is de kans groot dat je wordt afgescheept met de anticonceptiepil en de boodschap dat die buik- en rugpijn er nou eenmaal bij hoort. En dat terwijl deze menstruatiepijn ook kan komen door bijvoorbeeld PCOS of endometriose. Het is dan ook belangrijk dat meisjes leren om voor zichzelf op te komen bij de dokter, vooral wanneer ze het gevoel hebben dat er iets anders aan de hand is. “Jarenlang hadden artsen moeite om mijn rechtereierstok te vinden op echo’s. Toen ik eindelijk een dokter vond die me geloofde (ik was toen in de twintig), raadde hij onmiddellijk een laparoscopie aan om het te controleren. Het bleek dat mijn rechtereierstok aan mijn rug vastzat vanwege de endometriose”, deelt bedsheetssmelllikeu. Kortom: kom voor jezelf op en laat je niet afschepen met een snelle diagnose.

5. Het is oké om ‘nee’ te zeggen

Vaak hebben meisjes en vrouwen het gevoel dat ze geen ‘nee’ kunnen zeggen, omdat dat onbeleefd overkomt. Toch is het helemaal oké om het ergens niet mee eens te zijn of iets niet te willen – en daarin voor jezelf op te komen. “Zelfliefde is wild. Ik ben het nog steeds aan het leren, maar het is iets waar ik met een therapeut aan heb gewerkt en het is ongelooflijk. Het is zoveel gemakkelijker om voor mezelf op te komen en grenzen te stellen nu ik denk dat ik het waard ben om te beschermen en te verdedigen. Ik ben niet waardeloos, en het is cool om dat eindelijk een beetje te geloven”, vertelt gebruiker in-site.

Ook als je aan het daten bent met iemand kan het lastig voelen om ‘nee’ te zeggen. Als je ‘nee’ zegt, kom je misschien preuts, saai of niet spontaan over. Toch is het volgens gebruiker Lizzibabe belangrijk om voor jezelf op te komen – en zegt het veel over de ander hoe hij of zij hierop reageert. “Als je iemand leert kennen, zeg dan ergens nee tegen. Als ze een date voorstellen om af te spreken, zeg dan: ‘Het spijt me, ik heb een afspraak de dag, maar ik ben vrij op X.’ Het maakt niet uit of het waar is of niet. Je bent op zoek naar hun reactie. Een groene vlag is het als ze bijvoorbeeld een nieuwe datum voorstellen alsof het niets uitmaakt. Een rode vlag zou zijn als ze boos of beledigd reageren omdat je nee hebt gezegd.”

Lees verder op de volgende pagina.