5 tips voor duurzaam wassen 

duurzaam wassen

Wil je duurzaam wassen? Hieronder leggen we uit wat duurzaam wassen nu precies is en hoe je op een meer duurzame manier gebruik kunt maken van je wasmachine. 

seo

Wat is duurzaam wassen? 

Duurzaam wassen is een term die wordt gebruikt om aan te duiden dat je jouw wasmachine zó gebruikt dat deze minder milieubelastend is. In de huidige tijd wordt er steeds meer aandacht besteed aan milieuvriendelijke methodes. Dat dringt ook door tot in het huishouden. Ook met kleine dingen kun je groot verschil maken. 

5 tips om duurzaam te wassen 

Hieronder vind je 5 tips om duurzaam te wassen. 

  1. Kies voor een duurzame wasmachine

De eerste stap begint natuurlijk bij het apparaat zelf. Een duurzame wasmachine heeft veel minder impact op het milieu dan een ouder model dat minder duurzaam is. Je kunt dit zien aan het label van de wasmachine. De meest zuinige wasmachines hebben label A, het donkergroene label. Natuurlijk is het ook verstandig om voor een wasmachine te kiezen die lang meegaat. Kies bijvoorbeeld voor een wasmachine van Miele. 

  1. Draai de was op het eco-programma

Als je voor een duurzame wasmachine hebt gekozen, dan is het zeker mogelijk om voor een eco-programma te kiezen. In deze tijd hebben we vaak de neiging om wasjes te versnellen en voor het snelste programma te kiezen. Op die manier verbruik je echter vaak dubbel zoveel stroom. Je kunt dus beter voor het eco-programma kiezen. Het duurt weliswaar langer, maar de wasmachine moet veel meer toeren maken, omdat het water langer op een hogere temperatuur blijft en de trommel meer bewegingen maakt.  

  1. Was niet te warm

Natuurlijk, soms heb je wasjes die beslist op 60 graden moeten, zodat alle bacteriën gedood worden en jouw was weer schoner is dan ooit. Maar dat is echt niet altijd nodig. Hoe lager de temperatuur, hoe minder milieubelastend jouw was is. Het is dus altijd beter om je wasmachine op 30 of 40 graden in te stellen als je duurzaam wilt wassen. 

  1. Zorg ervoor dat de machine vol zit

Het lijkt misschien een open deur, maar er zijn echt mensen die iedere dag de wasmachine draaien omdat dat nu eenmaal kan. Dat is echter zowel voor het milieu als voor je eigen portemonnee geen goed idee. Zorg ervoor dat de trommel vol zit en zet dan pas je wasmachine aan. 

  1. Kies voor ecologische wasstrips

Vloeibare wasmiddelen zijn geen duurzame keuze. Vandaag de dag zijn er steeds meer alternatieven. Tegenwoordig heb je ook wasstrips. Deze zijn plasticvrij, vegan en biologisch afbreekbaar, terwijl je was er net zo schoon mee wordt als met ieder ander wasmiddel. Je kunt deze strips gewoon in de machine leggen, zoals je misschien al gewend was met pods. Het is een fijne gedachte dat er geen ongezonde stoffen en microplastics inzitten, maar goed zijn voor jou en voor het milieu. Dubbel duurzame keuze dus! 

Beeld: Pexels