Duurzaam shoppen? Deze twee tips helpen je op weg!

duurzaam shoppen

Zo help je je portemonnee én de planeet

Winkelen: het blijft heerlijk. Maar regelmatig een rondje shoppen is helemaal niet zo goed voor je portemonnee, en als we even eerlijk zijn, ook niet voor de planeet. Productontwerper en onderzoeker Marcel den Hollander geeft in Nieuwe Revu een paar tips om geld te sparen én het milieu te ontzien door duurzaam te kopen.

Duurzaam shoppen

Het gebeurt steeds meer dat we dingen kopen puur om het kopen. Retail therapy is niet voor niets een bekende term, en uit onderzoek bleek dat de Action de meest gemiste winkel was tijdens de lockdown. En waarom eigenlijk? Als er één winkel is waar we regelmatig meer dingen kopen dan we nodig hebben, dan is het wel de Action. Uiteindelijk geven we zo meer geld uit dan de bedoeling was – helemaal omdat goedkoop meestal ook duurkoop is. We weten eigenlijk ook wel dat een goede gietijzeren pan langer meegaat dan zo’n goedkoop exemplaar met een antiaanbaklaag, maar toch. In de nieuwste Nieuwe Revu legt onderzoeker Marcel den Hollander uit waar je op kunt letten om duurzame aankopen te doen.

Volwassen levensfase

En dan hebben we het niet over je eigen leeftijd. Met een volwassen levensfase bedoelen we producten die uitontwikkeld zijn. Den Hollander legt uit: “Voor producten die nog in de introductie- of groeifase zitten – zelfrijdende auto’s, 3D-televisie’s – is het niet verkeerd om ze bijtijds te vervangen, omdat ze snel zullen worden ingehaald door nieuwe modellen die echt beter zijn. Bij producten die in de volwassenheidsfase zitten, is er veel meer gelegenheid om producten te maken die een leven lang mee kunnen.” Dat betekent dus: als je echt wilt investeren in een product dat een leven lang meegaat, dan kun je je het beste richten op spullen die door de jaren heen toch hetzelfde blijven werken. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld meubels of kookgerei.

Leren begrijpen

Ook laat Den Hollander weten dat het belangrijk is om echt te weten wat je koopt. Om weer het voorbeeld van de pannen te gebruiken: gietijzeren en koolstof-platen hebben een speciaal soort schoonmaak nodig. Niet dat dit meer tijd kost, maar het is net anders dan je misschien gewend bent. Den Hollander noemt bijvoorbeeld ook nog: “Leer van een gietijzeren of koolstofstalen pan bijvoorbeeld het verschil tussen een geklonken of een gelaste grip. Ik geef de voorkeur aan geklonken grepen omdat gelaste grepen bij frequente hitteverandering altijd gezeur opleveren. Het is niet voor niets dat spoorbruggen, boten en stoomketels geklonken zijn: niet kapot te krijgen.” Met een beetje onderzoek is duurzaam shoppen dus helemaal niet moeilijk.

Tweedehands

En een stiekeme derde tip: toch toe aan wat retail therapy? Ga dan eens naar een tweedehands of vintage winkel. Producten die je hier vindt, red je zo van een plek op de altijd maar groeiende berg afval. Bovendien is het bij vintage producten specifiek zo dat je eigenlijk zeker weet dat je een kwaliteitsproduct koopt: als een jasje of jurk er na meerdere decennia nog zo goed uitziet, dan zal deze bij jou ongetwijfeld ook nog jaren meegaan. Plus: vintage is hartstikke hot! Zo houd je duurzaam shoppen nog leuk ook.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel uit Nieuwe Revu nummer 33. Deze ligt nu in de winkel.

Lees ook: Man vertelt: ‘Ik kocht een bruidsjurk van de kringloop voor onze bruiloft’

Bron: Nieuwe Revu nr. 33, Laurens Bluekens | Beeld: Unsplash, Noémie Roussel