Autoverzekering: waarom is het van belang en hoe sluit je het af?

autoverzekering

Heb je een auto of ga je een auto kopen, dan is er niets belangrijker dan een autoverzekering afsluiten. Zo kun je veilig de weg op en ben je verzekerd voor verschillende schadegevallen. Waarvoor je verzekerd bent, ligt aan de verzekering die je kiest en wat daarbij gedekt is. In dit artikel gaan we dieper in op de autoverzekering en hoe je die kunt afsluiten.

Zonder verzekering een boete

Wanneer je eigenaar bent van een auto, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete die kan oplopen tot 400 euro als je aangehouden wordt. Zorg dus altijd dat je jouw autoverzekering op tijd afsluit en laat ingaan. Zodra de auto op jouw naam staat, kun je een autoverzekering afsluiten, maar vaak kun je dit voor die tijd al regelen. Je hebt dan wel de meldcode en kenteken nodig. Het is ook mogelijk om je verzekering te schorsen, dit mag enkel als je de auto niet gebruikt en op privéterrein hebt staan.

Welke dekkingen?

Bij het afsluiten van je autoverzekering zijn er vaak drie basisdekkingen: WA, WA + beperkt casco en All risk. Daarbij is een WA verzekering de goedkoopste met de minste dekking en ben je met All risk volledig verzekerd. Daarnaast kun je ook nog aanvullende dekking kiezen, maar dat hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Aanvullende dekking gaat vaak om pechhulp, rechtsbijstand en inzittendenverzekering. Vaak hebben autoverzekering websites een handige tool online staan waarmee je makkelijk en snel jouw premie berekent. Je krijgt daarbij ook tips en advies voor het verzekeren van je auto op basis van het aantal kilometers en leeftijd van de auto.

Wat heb je nodig?

Het aantal schadevrije jaren is van invloed op de premie van de verzekering. Bij het afsluiten van een autoverzekering is het dan ook handig dat je weet hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Dit is terug te vinden op je huidige polis of factuur. Heb je net je eerste auto gekocht, dan start je op 0. Ook het aantal kilometers dat je per jaar rijdt is van belang bij het afsluiten van een verzekering. Vaak is dit een schatting omdat je niet weet hoeveel je dat jaar gaat rijden, blijf je met vakantie in Nederland of ga je naar Oostenrijk, dat zijn heel wat kilometers verschil. Zoals eerder genoemd is ook de meldcode nodig die op de kentekenkaart staat of op het tenaamstellingsverslag. Ten slotte is het niet mogelijk om een auto zonder kenteken te verzekeren.

Afsluiten of overstappen

Heb je al een autoverzekering, dan kun je dit bij je huidige verzekeraar wijzigen. Het is ook mogelijk om over te stappen. Dit kan ook zonder de aanschaf van een nieuwe auto. Let er dan wel op dat je de oude verzekering opzegt. Om de verzekering af te sluiten vul je jouw persoonlijke gegevens in, kies je de gewenste dekking en vergelijk je eventueel verschillende autoverzekeringen. Vervolgens kies je een ingangsdatum en sluit je de verzekering af. Na bevestiging dat de aanvraag afgerond is, kun je verzekerd de weg op. Nog geen bevestiging? Informeer dan eerst even bij de verzekeraar of je de weg op kunt.

Beeld: Adobe Stock