Frankrijk heeft een teveel aan wijn en dit is wat ze ermee doen

hoe vaak dronken

Voor wijnliefhebbers een heuse nachtmerrie

Over het algemeen zijn we niet echt bekend met het fenomeen ‘een teveel aan wijn’. Toch is er een land in Europa – ook nog eens bekend om haar heerlijke druivensap – dat hier wel degelijk mee kampt. Met maar liefst 850.000 wijngaarden heeft Frankrijk een overschot aan wijn. Enne, dit is wat ze ermee doen. Ouch! 

Wijnoverschot

Een overschot aan wijn klinkt ons als muziek in de oren, echter is het minder goed nieuws dan we dachten. Frankrijk heeft al een lange tijd last van een wijnoverschot. Terwijl de wijnproductie in Europa met 4% is gestegen, is de consumptie behoorlijk gedaald de afgelopen maanden.

Wijnboeren

Door een ingestorte wijnmarkt vernietigt Frankrijk miljoenen liters wijn en daar zit een flink prijskaartje aan. Tweehonderd miljoen euro zijn de kosten voor de Franse overheid om de boeren af te helpen van het wijnoverschot. De wijnboeren in de Franse streken verkopen hun wijnen dan ook steeds vaker voor een goedkopere prijs, maar dit is niet gunstig voor de markt.

We kunnen wel au revoir zeggen tegen al die flessen met alcoholische druivensap, want het miljoenenbedrag van de overheid zal gebruikt worden om voorraden te vernietigen. De alcohol uit de wijn wordt wel hergebruikt, voor onder andere parfum of schoonmaakmiddelen. Ook zal er een deel van het geld vrijgemaakt worden om de voormalige wijnboeren te helpen om over te schakelen naar andere producten. Er verkeren op dit moment ongeveer 1300 wijnboeren in de problemen, waarvan 300 boeren al hebben aangegeven te willen stoppen in de wijnindustrie.

Minder wijn drinken

De dalende wijnconsumptie is het gevolg van het drankgebruik van de Fransen. De Franse bevolking drinkt namelijk steeds minder wijn. In 1975 werd er jaarlijks nog honderd liter aan wijntjes gedronken, nu is dat gedaald naar veertig liter. Een behoorlijke daling dus voor de Franse wijndrinkers – we zouden het ons bijna niet kunnen voorstellen.

Lees ook: ‘Ik ben erachter gekomen dat mijn vriendin vreemd is gegaan

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Kookfans | Beeld: Unsplash