Zo voorkom je een discussie tijdens het kerstdiner met je familie

discussie-kerstdiner

Vijf tips om het leuk te houden

Het lijkt altijd heel leuk en gezellig, het kerstdiner met je familie. Toch kan de sfeer snel omslaan, bijvoorbeeld omdat iemand een onderwerp aansnijdt dat niet bepaald fijn is. Hoe voorkom je een woordenwisseling, zodat je ook na de kerstdagen nog met elkaar door één deur kunt? Wij geven je vijf tips.

1. Bedenk een formule die voor jullie familie of vriendengroep werkt

Er zijn families die het meteen met elkaar eens worden over de invulling van de kerstdag. Het kan echter ook zo zijn dat niet iedereen hetzelfde wil. Door daar een middenweg in te zoeken, weet je zeker dat iedereen een leuke dag gaat hebben. Willen je vader en je oom bijvoorbeeld graag een diner met zes gangen organiseren, maar zijn je drie tantes daar streng op tegen? Spreek met elkaar af dat er wel een paar gangen komen, maar dat je niet eindeloos gaat tafelen.

2. Nodig iemand van buiten de familie uit

Misschien heb je wel buren of kennissen die eenzaam zijn. Door hen uit te nodigen, haal je de focus een beetje van je eigen familie af. Ze zorgen ervoor dat er niet alleen over familiezaken wordt gepraat, maar ook over dingen die hen bezig houden. Misschien kom je wel allemaal nieuwe dingen over ze te weten!

3. Doe van tevoren ook iets samen

Het helpt vaak om eerst samen iets te doen voor je aan het diner begint, bijvoorbeeld spelletjes spelen of een wandeling maken. Iedereen kan dan even aan elkaar wennen en over koetjes en kalfjes praten. Het ijs is dan gebroken, waardoor de kans op ongemakkelijke momenten tijdens het eten een stuk kleiner is.

4. Maak een duidelijke tafelschikking

Zijn er familieleden die altijd al moeite met elkaar hebben? Dan is het uiteraard slim om hen niet naast of tegenover elkaar te laten zitten. Stel daarom van tevoren een indeling op en laat iedereen die goedkeuren. Wil je niet de hele avond tegen dezelfde snuit aan moeten kijken? Dan kun je ervoor kiezen om een roulerende tafelindeling aan te houden. Zorg er dan wel voor dat de familieleden die elkaar niet mogen alsnog niet bij elkaar in de buurt komen te zitten.

5. Spreek meteen uit waar niet over gepraat gaat worden

Soms lijkt het zo goed te gaan: het ijs is gebroken en familieleden die elkaar niet mogen zitten ver bij elkaar vandaan. Toch kunnen er dan ineens discussies ontstaan. Dit kun je voorkomen door aan het begin van het diner met elkaar te bespreken waar je het niet over wil hebben. Wat levert gegarandeerd discussies binnen de familie op? Gooi het op tafel en spreek af dat er alleen op dat moment kort aandacht aan gewijd wordt. Begin vervolgens over iets positiefs, zodat de stemming er goed in zit. Vraag je familieleden naar hun leukste momenten van het jaar en borduur daarop voort. Door geen ruimte te bieden aan negativiteit, is de kans heel groot dat je voor de verandering positief op kerst terug kunt kijken.

Lees ook: Deze sterrenbeelden hebben het meest last van kerststress

Bron: LINDA.nl | Beeld: Unsplash, krakenimages