‘Is het raar dat ik geld vraag om op de kinderen van mijn zus te passen?

kinderen zus

Mila’s zus verwacht dat ze drie dagen per week op haar kinderen past 

Mila* (27) is de enige in de familie die niet aan de traditionele standaarden voldoet. Zij en haar vriend hebben geen kinderwens, terwijl haar twee zussen een gezin met kinderen hebben. Echter gaat een van die zussen ervan uit dat Mila drie dagen per week op haar kinderen wil passen. 

Traditioneel gezin 

“Ik kom uit een zeer ‘traditioneel’ gezin, waarvan verwacht wordt dat we trouwen en kinderen krijgen”, begint Mila op het forum Reddit. “Mijn partner en ik hebben geen kinderwens, iets wat mijn ouders niet bevalt.” Mila heeft twee oudere zussen, Elise* (25) en Margreet* (34), die beiden wél een gezin hebben. “Elise heeft drie kinderen, van 4, 3 en 1 jaar oud, en Margreet heeft 2 kinderen, van 7 en 10 jaar oud.” 

Zus en oppas verhuisd 

Tot voor kort bracht Elise haar kinderen altijd naar Margreet wanneer ze een oppas nodig had, maar daar kwam onlangs verandering in. “Margreet is verhuisd, omdat haar man werk heeft gekregen in een andere plaats”, legt Mila uit. “Elise heeft nu dus geen oppas meer in de buurt.”

Drie dagen per week oppassen 

Vanwege de coronacrisis werken Mila en haar man vanuit huis. Hij heeft vaste kantooruren, terwijl haar uren flexibel zijn. “Laatst belde Elise. Ik dacht dat ze de plannen voor kerst wilde bespreken, maar ze bleek een andere boodschap te hebben. Ze had een baan gevonden en zou vanaf januari aan het werk gaan.” Geweldig nieuws voor haar, maar Mila voelde al aan dat dat niet de enige reden was dat ze belde. “Ze wilde dat ik drie dagen per week op haar kinderen zou passen. Van negen tot vijf.”

Uurtarief 

“Ik vroeg gekscherend wat mijn uurtarief zou worden, aangezien ik zo in feite een fulltime oppas word”, gaat Mila verder. Maar daar kon haar zus niet om lachten. “Ze zei dat ik een vreselijke zus was. Margreet had het nooit over geld gehad. Ik vertelde haar dat ik op geen enkele manier voor drie kinderen onder de vijf jaar oud kon zorgen. Elise zei dat ze aan het werk moest om haar gezin groot te brengen en dat ik eigenlijk toch de halve dag niks deed. Nu ken ik de exacte details van hun financiële situatie natuurlijk niet, maar ik ben er vrij zeker van dat haar man genoeg verdient.” 

Boze familie 

Mila vermoedt dat haar zusje gewoon even weg wil van de kinderen. “Ik zei dat ik dat niet wilde doen, tenzij ze me per uur zou betalen. Daar eindigde ons gesprek ook. Vervolgens heeft Elise onze ouders gebeld, om te vertellen dat ik niet voor haar kinderen wil zorgen.” Mila’s ouders stonden echter aan de kant van Elise. “Ze zeiden dat ik onredelijk ben en dat ik mijn familie moet helpen. Natuurlijk kwam dit tijdens het kerstdiner ook ter sprake, waardoor de hele familie me nu asociaal vindt.”  Na het kerstdiner kreeg Mila echter nog een verrassend telefoontje van haar anders zus, Margreet. “Ze bekende dat ze het vreselijk vond om op de kinderen van Elise te passen, omdat ze onhandelbaar zijn. Ze is blij dat ze is verhuisd.”

Advies 

Hoewel Mila achter haar besluit staat, vraagt ze toch advies over de situatie. “Is het raar dat ik geld vraag om op de kinderen van mijn zus te passen?”, vraagt Mila zich af.

*Mila, Elise en Margreet zijn niet de echte namen van deze mensen. De vrouw deelt haar verhaal op het forum onder de naam u/fmthrwaway.

Lees ook: Opvoedkwestie: ‘Mijn zoon mocht geen pizza eten als straf’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels